Министър Ангелкова: Надявам се България да запази първото място в ЕС по ръст на нощувките
Министър Ангелкова: Надявам се България да запази първото място в ЕС по ръст на нощувките / Областна администрация - Добрич

България успя да стане първа в Европа по ръст на нощувките за първите 6 месеца на годината само с 4 млн. евро за реклама на годишна база, заяви в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя направи сравнение с държави като Хърватска и Испания, които са рекламирали туристическия си продукт съответно с 87 и 100 млн. евро. „Очакваме данните на Евростат  до края на годината и се надявам да запазим това първо място или да бъдем сред първите три страни”, каза Ангелкова, като подчерта, че добрите резултати показват усилията, положени от всички работещи в туристическия сектор. Анализът за ръста на нощувките спрямо разходите за реклама е направен от Световната организация по туризъм, отбеляза Ангелкова. Тя съобщи данните на среща с представители на туристическия бранш в Добричка област, като отбеляза, че идната година министерството на туризма ще разполага с 3 млн. повече за реклама.

Министър Ангелкова Надявам се България да запази първото място в ЕС по ръст на нощувките
netinfo


Министърът отчете резултатите от активния летен сезон и за първите 9 месеца на годината. Равносметката показва, че за периода от януари до септември страната ни е била посетена от 7 млн. чуждестранни туристи, а българските туристи са били около 3 милиона. Очаква се до края на годината чуждестранните и български туристи общо да надхвърлят 11 милиона, което ще бъде рекорден резултат за българския туризъм, откакто изобщо има статистика, която да отчита тези данни, каза Ангелкова. Приходите от туризъм също нарастват. За първите 8 месеца на годината те са били 4.7млрд. лева - ръстът е от 15 %. В периода от януари до август Добричка област е била посетена от над 320 000 чужденци, отчита се ръст от 13.2%.

Ангелкова: Лято 2016 е рекордно за българския туризъм

"Анализът на туристите, посетили нашата страна показва ,че тя е избрана като предпочитана туристическа дестинация на първо място затова, че има стабилност,  сигурност и спокойствие", подчерта Ангелкова. По думите й повишеното качество на туристическия продукт също привлича повече туристи у нас.

Министър Ангелкова Надявам се България да запази първото място в ЕС по ръст на нощувките
netinfo

Развитието на туризма е национален приоритет, а основната цел на министерството е превръщането на страната ни в целогодишна туристическа дестинация, като се използва потенциала на културно-историческия и селски туризъм, балнео и СПА туризма, голф туризма, каза още Николина Ангелкова.

Участниците в срещата поставиха въпроси към министъра. Те питаха за състоянието на инфраструктурата в региона и конкретно за пътя Добрич - Варна. Предстои 29 км от този път да бъдат рехабилитирани със средства от оперативна програма „Региони в растеж”, отговори областният управител Детелина Николова, която също участва в срещата.

Кметът на Кранево Румен Николов определи като отвратителна инфраструктурата към централния и север плаж на курортното селището и попита къде отиват огромните средства от местни данъци и такси, и от хотелските налози.

Изп. директор на „Албена” Красимир Станев подчерта, че съвременното развитие на туризма зависи от активността на общините по места и препоръча в нормативните документи да се заложат по-големи права на местните власти. „Имам впечатление от работата на общини Приморско, Балчик, Елин Пелин ,Каварна, където имаме туристически бизнес, и бих казал, че нещата там се развиват доста по-бавно от темпото, което вие налагате на национално равнище в министерството на туризма”, каза Станев.

Кметът на Шабла Мариян Жечев постави въпроса за развитието на 3-те бивши къмпинга в общината, които попадат в урбанизирана територия, но терените им се оказали горски фонд. Жечев поиска проблемът да се обсъди от междуведомствена комисия, в която да влязат представители на местната власт и на министерствата на туризма и земеделието. Трябва да решим туризъм ли ще се прави там или ще се добива дървесина, каза кметът на Шабла.

В срещата участваха още кметът на Добрич Йордан Йорданов и други представители на местната власт в региона, както и народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов.

Министър Ангелкова Надявам се България да запази първото място в ЕС по ръст на нощувките
netinfo