Мария и Иван са най-харесваните имена в Добричко
Мария и Иван са най-харесваните имена в Добричко / Sofia Foto Agency - архив, Надя Коцева

През 2011 год. са използвани 970 различни имена за родените 1862 деца в област Добрич, а 33 деца имат двойни имена, съобщават от Териториалното статистическо бюро. Момчетата са повече от момичетата и са съответно 965. В Добрич са проплакали 71% от всички родени в родилните домове в областта. През летните месеци юли и август са се появили почти 22% от родените през 2011г. в Добруджа.

Най - много са момичетата с името Мария – така са кръстени 16 от новородените, следват Виктория, Габриела и Рая. На трето място са имената Никол и Александра. Често срещани имена са също Дамла, Елиф, Мелек, Ванеса и Грациела.

При момчетата, най-разпространеното име е Иван – 27 от всички новородени момчета носят това име. Второто най-предпочитано име е Александър. Следват Даниел, Георги и Николай. С имената Денис и Димитър са именувани съответно – 19 и 18 от момчетата. Често срещани са Берк, Мехмед, Васил, Виктор и Божидар.

Традиционните имена, преобладаващи при по-възрастните поколения, все по- често се изместват от нови, взаимствани от телевизионните сериали излъчвани през годината, отчитат още от Териториалното статистическо бюро. И в Добрички регион не липсват имена като Бихтер и Бехлюл, Ефе, Умут, Назлъ, Инджи и Берен. Името на Йовковата Албена, така характерна за Добруджа, е дадено само на две момиченца. Най- краткото име, дадено на новородено е Ая, а най- често имената започват с буква „Д”, сочи статистиката.

От родените през 2011г. в областта,  Гергьовден ще празнуват 68 деца, кръстени  Георги, Гергана, Галя, Галин, Галина, Ганка, Гинка и Галена. През месец май освен за имения си ден, ще бъдат поздравени и за първи рожден ден общо 5 деца в областта. Отново през  май 2011г. са родени 142 деца в родилните домове на област Добрич.