Малоброен осми протест в Добрич
Малоброен осми протест в Добрич / Дарик Добрич
Малоброен осми протест в Добрич
62800
Малоброен осми протест в Добрич
  • Малоброен осми протест в Добрич

Малоброен бе осмият протест срещу монополите и държавното управление в Добрич. Около 50 души се събраха в 11.00 ч. пред храм "Св.Георги", за да подкрепят исканията на "Национална гражданска инициатива за обществен контрол - Добрич". Координаторът Пепа Рашева съобщи, че през идната седмица от организацията ще изпратят писма до областния управител Желязко Желязков, главния прокурор Сотир Цацаров и до кмета на Добрич Детелина Николова. В писмата са изведени исканията на гражданите, излезли на протеста на 17 март т.г. и присъствали на обществена дискусия, проведена през изтеклата седмица.

До областния управител се изпраща писмо с настояване в едноседмичен срок да бъдат отворени всички приватизационни и концесионни договори от 1989 г. до днес, и да се предостави достъп до документите от всички обществени поръчки, реализирани през същия период, като информацията да стане обществено достъпна. Същите искания се изпращат и до главния прокурор, като се настоява при установяване на нередности, нарушения или конфликт на интереси да се повдигнат обвинения на лицата, нарушили закона, както и да се изиска от законодателната власт създаването на специализирано съдилище по чл.119 от Конституцията на България.

От кмета на Община Добрич се иска среща, в която от гражданската инициатива да обсъдят с местната власт идеите за подпомагане на малкия и среден бизнес и създаването на нови работни места на територията на града и областта. Иска се и осветляване на изразходването на европейски субсидии за ВиК - Добрич, каза Рашева. От организацията очакват още общината да им разреши поставянето на информационно табло на пешеходната зона при пресечката с ул."Славянска", където те да съобщават инициативите си.

Протестиращите припомниха, че имат виждане и как да се намали такса смет в Добрич и изразиха солидарност с протеста на търговците от кооперативния пазар. За целта, шествието, което те проведоха днес, премина през тържището, след това през Съдебна палата и стигна отново до централата на "Енерго-про".

Малоброен осми протест в Добрич
netinfo

По време на днешния протест в Добрич бе дадена думата и на Ивелин Иванов, който събира подписи за партия "Демократична гражданска инициатива", която ще представлява на изборите недоволните, обединени около движението за граждански контрол на Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев. Иванов е от Добрич, но от 13 години живее в София. Той каза, че част от протестиращите вярват, че промяната в политическото управление на страната ще стане, след като представители на гражданите влязат във властта и затова след много разговори са решили да ползват като мандатоносител партията с председател Стефан Пеев, откъдето единствено не са им поставили условия. Листи с кандидат-депутати ще има във всички области на страната, добави той, като личностите в тях ще бъдат издигнати от самите граждани.

Пепа Рашева уточни, че "Национална гражданска инициатива за обществен контрол - Добрич" се разграничава от партията "Демократична гражданска инициатива" и остава на улицата, за да протестира, но ще работи с всички, които желаят, за осъществяване на формираните искания.

Малоброен осми протест в Добрич
netinfo