Леталните трудови злополуки – повече от миналата година
Леталните трудови злополуки – повече от миналата година / Дарик Добрич

Четири трудови злополуки с летален изход регистрира "Инспекция по труда" - Добрич за тази година, информира началникът на службата Младен Мартинов. Случаите са вече с един повече от 2010 г..

Инцидент е имало и през този месец. На 2 октомври сутринта в зърнобаза "Витагрейн" в Генерал Тошево 31-годишен мъж е паднал от 4-метрова стълба. Инцидентът се е случил при разтоварване на царевица от камион, когато метален предмет паднал в приемния бункер на силоза. Работникът решил да слезе в шахтата на елеватора, за да извади предмета, като използвал алуминиева стълба. При изкачването, над 3-я метър, залитнал и паднал, като си причинил тежка черепно-мозъчна травма.

Младият мъж е бил намерен бързо от колегите си, които са му оказали професионална първа помощ, каза Мартинов. Изваден е бил от шахтата с помощта на "Гражданска защита", и е транспортиран за операция в МБАЛ - Варна, но десетина дни след това е починал.

Проверката на "Инспекцията по труда" - Добрич е показала, че мъжът е бил с трудов договор, назначен като работник на силоз, осигурени са му били предпазни средства и инструктаж. "Всичко по безопасните условия на труд във фирмата е изрядно", коментира Мартинов. Вина за случая има самият работник, който не е преценил, че стълбата е прекалено лека и трябва да се държи в основата, сочи констатацията на инспекторите.