Колан на старобългарски войн откриха в Славната канара край Дебрене
Колан на старобългарски войн откриха в Славната канара край Дебрене / Дарик Добрич

Бронзов колан от старобългарски войн от края на IX и началото на X век е поредната находка в крепостта „Славната канара” край с.Дебрене.  Артефактът  бе показан пред журналисти на мястото на откритието. Преди по-малко от месец отново в „Славната канара” беше намерена древна амфора с 1 200 бронзови ранновизантийски монети.

 

 

До момента от колана са открити 17 елемента с флорални мотиви, изработени от бронз и представляващи стилизирани лотосови листа с включени трилистници. Орнаментите са се пришивали върху кожа или текстил, разказа археологът от РИМ – Добрич Боян Тотев. Според него подобен колан е уникална находка, разкривана при археологически проучвания в България. В момента коланът е непълен, но археолозите се надяват да открият съвсем скоро неговите тока и гайка. Коланът е намерен в наземно жилище, оградено с плет и покрито с каменни плочи, което е изгоряло при пожар. В жилището са открити още копчета и керамика.

 

 

Проучванията ще продължат още месец, информира и директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов. Планира се през следващата година да бъдат направени два подхода към крепостта „Славната канара” – единият от село Прилеп за идващите от Албена, а другият – от село Дебрене – за идващите от Добрич и Варна. Ще бъдат реставрирани крепостните стени, чиято естествена височина достига 2 – 3 метра. Ще бъде възстановен и ровът около крепостта,  който е най-добре запазеният в България и чиято дълбочина на места достига над 15 метра.

“Славната канара” е голям култов комплекс, като за първи път е разкопавана през 1989-90 година. Проучена е голямата базилика, възникнала в късноримско време и съществувала до края на 6 век, разкрити са източната порта и северната крепостна стена, както и крепостният ров.

„До момента са проучени не повече от 20% от местността. Надяваме се в следващите два или три сезона да приключим с проучванията, да направим реставрация и да превърнем това място в едно от най-посещаваните в Добруджа” – заяви Костадинов. За разкопките на “Славната канара” община Добричка е предоставила 20 хил.лева, а през 2015 година отново ще финансира проучванията с нови 30 хил.лв.