Канят депутатите на втория протест срещу новата цена на винетките
Канят депутатите на втория протест срещу новата цена на винетките / Дарик Добрич, архив

Както обещаха в неделя протестиращите в Добрич срещу поскъпването на винетките ще се съберат отново тази събота в 13.00 ч. пред стоматологията. Планирано е вторият протест в града отново да се състои в шествие, което да премине по булевардите „3 март", „Добруджа", „Русия", „25-и септември".

Този път протестиращите канят народните представители от региона да се включат в инициативата. Писмо е изпратено до всички депутати от името на гражданска инициатива „За Добрич". В него пише: „Бихме искали да ви поканим да се включите в националния протест заедно с нас - гражданите на Добрич. Надяваме се, че нашето мнение и гражданската ни позиция ще бъдат чути в Министерски съвет и от министър Лиляна Павлова и по този начин вие ще оправдаете нашето доверие във вас и няма да ни накарате да съжаляваме, че сме си дали гласа, за да ни представлявате и да защитавате региона и жителите му, от който сте избрани. Искаме да сме сигурни, че ще бъдем чути и разбрани, а вие сте хората, чрез които е възможно да стане това."

Протестиращите заявяват, че не искат да плащат увеличени винетни такси, защото „българските пътища са оставени на саморазрушение, особено в Добруджа. Не са поддържани или само се закърпват некачествено и след по-малко от месец са дори в по-ужасно състояние от преди. Няма нито прозрачност, нито информираност как се изразходват средствата, които плащаме. Няма качество при извършените ремонти. Много по-добре е всяка година да се правят по няколко километра изцяло преасфалтиране, отколкото да се кърпят дупки 3-4 пъти в годината! Ясно е, че по този начин се облагодетелстват големите строителни фирми, но това е в ущърб на всички нас. Освен да се ремонтира, участъка трябва да има и гаранция от няколко години, в която всички ремонти да са за сметка на фирмата, ако има проблем. Пътищата ни освен, че са на дупки, нямат светлоотразителна маркировка, а там където тя се слага, се разрежда и стои на петна или бива изтривана за отрицателно време. Пътищата ни нямат табели или там където ги има, често са с неактуална или подвеждаща информация! Често над или около пътя има надвиснали клони, храсти, а видимостта е нарушена от неподдържаните тревни площи. На много опасни участъци липсва защитна мантинела или състоянието на съществуващата е окаяно, като се губи смисъл от нея."

В апела за протест се отбелязва също, че гражданите на Добрич отдавна искат разширяване на пътя за Варна, който да стане поне трилентов, но това не се случва. Залъгвани сме десетилетия наред, че магистрала Хемус ще бъде построена, въпреки, че никой не дава обяснение как ще бъде финансирана, колко ще струва, кога ще започне проекта, казват още авторите. В писмото е даден и пример, че в съседни страни винетките са на по-ниски или съвсем малко по-високи цени, но пътищата са в много по-добро състояние.