Камерният оркестър остана без импресарио
Камерният оркестър остана без импресарио / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Камерният оркестър остана без импресарио
38830
Камерният оркестър остана без импресарио
  • Камерният оркестър остана без импресарио

Образователната работа с ученици е основната дейност на Български камерен оркестър "Добрич" в момента, каза за Дарик диригентът на състава Алексей Измирлиев. Той отбелязва със съжаление, че има училища обаче, в които с децата трудно се постига контакт и те не знаят как да се държат в концертна зала. Оркестрантите предпочитат турнетата като реализация на труда си, тъй като на тях се акумулират повече средства, каза още Измирлиев. В момента Камерният оркестър на Добрич няма импесарио и не се търси на музикалния пазар, предпочитанията клонят към оперното изкуство. "По принцип всички сцени са достъпни за всеки състав, освен такива като Карнеги хол, където трудно ще стъпи български крак, но трябва да имаш добър импресарио", смята диригентът. Наскоро добричкият състав се е разделил с досегашния си - агенция от Испания.

Всеки месец оркестърът прави концерт в Добрич, на който изпълнява предимно произведения на автори, починали преди повече от 70 години, за да се избегне заплащането на авторски права. Публиката се радваше на това, че свирим Пиацола, коментира Измирлиев, но произведението му беше заплатено от фестивала Мартенски музикални дни, където участвахме и е на стойност 1 500 евро. Такива средства - за авторски права на композитори, няма предвидени в бюджета на оркестъра.

Той определи като идеални условията, в които се подготвя оркестърът в базата им в Добрич, но недоволства от липсата на отопление в двете концертни зали, където не може да се репетира и свири през зимата. "Градът има единствените уникални зали за музика - органовата и огледалната, но те не могат да се ползват през сезона засега", казва той. Дарик припомня, че в момента тече ремонт на Огледална зала, където вече е завършен сутерена, в който ще репетира Духовия оркестър, а тепърва започва реконструкция и на покрива. Останалите общини в Добричка област не поддържат контакт с Камерния оркестър, стана ясно от разговора, но това според диригента е грешка, която ще бъде поправена, защото по места има хубави зали, в които може да се свири.

В Камерния оркестър е назначен нов цигулар, разкри още диригентът. Той се казва Ганчо Ганчев и е родом от Добрич. Завършил е Музикалната академия в София и е свирил в Перник досега.

Снощи Български камерен оркестър "Добрич" изнесе концерт в залата на Младежки център "Захари Стоянов". В програмата бяха предложени Ян Сибелиус и Йозеф Сук, а Сюита №2 в си минор от Й.С.Бах бе изпълнена с гост солист Кремена Ачева. Флейтистката е основен солист на Софийска филхармония и на Световния младежки оркестър "Jeunesses musicales", преподавател в Националната музикалната академия, свирила е в целия свят, участвала е в записи на музика към филми като "Наполеон", "Рембранд", работила е с Енио Мориконе, водила е майсторски клас в Дубровник, Хърватска.

Алексей Измирлиев е родом от Дупница, но е истински гражданин на света и казва, че принадлежи на мястото, с което го свързва в момента работата му. Той е и главен диригент на Пловдивската опера, но няма никакви планове да се отказва скоро от добричкия камерен оркестър. "Работил съм в Аржентина, но за мен Добрич е кауза", казва той, "нищо друго освен кауза".

Чуйте в разговора в прикачения файл възгледите на Алексей Измирлиев за държавната реформа в културната сфера, за спрените от Общински съвет Балчик средства за фестивали, както и за възможностите за творчество в Добрич.