Измерват безплатно кръвно налягане в Добрич в Световния ден за борба с хипертонията
Измерват безплатно кръвно налягане в Добрич в Световния ден за борба с хипертонията / Дарик Добрич

Добрич е един от единадесетте български града, които се включват в националната кампания «Нормално кръвно налягане – здраве за бъбреците». Поводът е днешният Световен ден за борба с хипертонията. От 10.00 до 16.00 часа в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас, Плевен, Благоевград, Кърджали, Хасково и Добрич на открито ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания. Ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника A200 AfibMicrolife, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене - най - опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт. В Добрич измерванията ще се провеждат за първи път. Временният пунк е изграден  на бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“ до 16.00 часа. Опитът от провеждането на подобни акции досега показва, че от безплатните прегледи могат да се възползват около 300 човека, коментира пред Дарик Милена Чакърова – представител на  Microlife за България. Тя отбеляза, че гражданите обикновено са много търпеливи и идват с желание, за да получат повече информация за високото кръвно налягане и усложненията, до които може да доведе.

Измерват безплатно кръвно налягане в Добрич в Световния ден за борба с хипертонията
netinfo

Световният ден на хипертонията (WHD)се отбелязва за първи път през 2005г. По инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му. У нас кампанията в Световния ден на хипертонията се провежда за десети пореден път и се организира от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.

Измерват безплатно кръвно налягане в Добрич в Световния ден за борба с хипертонията
netinfo

По данни на Българското нефрологично дружество, хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%.За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония - около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.