Избират новия български патриарх
Избират новия български патриарх / снимка: Sofia Photo Agency

Патриаршеският избирателен църковен събор ще избере глава на Българската православна църква. Името на новия български патриарх се очаква да стане ясно между 11:45 и 12:00 часа. Той ще бъде избран между кандидатурите на Старозагорския митрополит Галактион, Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил.

По последна информация митрополит Галактион е болен от бронхопневмония и няма да присъства на избора за патриарх.

Във връзка с Патриаршеския избирателен църковен събор се въвеждат и промени в движението в столицата, информират от Столична община. От 05.00 до 15.00 часа и от 18.00 до 21.00 часа, и от 08.00 до 13.45 часа на 25-ти февруари 2013 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автомобилите, обслужващи мероприятието, по ул. „Оборище" между бул. „Васил Левски" и ул. „Г.С.Раковски", по ул. „11-ти август" между ул. „Московска" и ул. „Оборище" и по ул. „15-ти ноември" между бул. „Цар Освободител" и пл. „Св. Ал. Невски".

Неделният ден започна с Утреня и Божествена Света литургия в 5 часа. В 9.10 часа изборната урна ще бъде публично запечатана. Изборът ще продължи до 11.45 часа. Тогава камбаните на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" ще започнат да бият тържествено до 14.40 часа без прекъсване.

На обяд новоизбраният патриарх ще тръгне с литийно шествие заедно с епархийските митрополити и епископите на Българската православна църква към катедралата „Св. Александър Невски".

В София вече са и чуждестранни църковни делегации. Няма да има водачи на други църкви, но са изпратени висши представители.

Президентът Росен Плевнелиев също ще присъства на церемонията по интронизация на новия патриарх.

На 20-и февруари жалба, подадена до Върховния административен съд от гражданско сдружение, което оспорва избора на тримата митрополити, кандидати за патриарх, постави под въпрос провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор. От Светия синод обаче бяха категорични, че събор ще има, а съдът остави без уважение жалбата за прекратяване на избора на нов български патриарх.