/ Албена
Предстои да се създаде звено за контрол или туристически инспекторат към Министерството на туризма, съобщават от министерството на туризма. Новото звено ще има специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите.

Предвижда се инспекторът да има шест регионални структури - в Боровец, Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас. Съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите.

Министър Николина Англекова Ангелкова каза, че сред основните приоритети на правителството е намаляване на административната тежест, а за туризма е и транспонирането на евродирективата за пакетните пътувания. Те са включени в предложенията за промени на Закона за туризма, който предстои да се внесе в Народното събрание до края на ноември.

С промените в закона някои изисквания за отделни категории места за настаняване ще бъдат промени или ще отпаднат, като това няма да се отрази на качеството на услугите, категорична е министър Ангелкова.

Лято 2017: Милиони туристи вкарали милиарди в хазната