Грижат се за асоциалните деца и през лятната ваканция
Грижат се за асоциалните деца и през лятната ваканция / Дарик Добрич, архив

Кражби, побои, хулигански прояви и бягства от дома са най-честите престъпления на подрастващите в Добрич. Това показва отчетът на Местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни за първите 6 месеца на годината. През периода са организирани 37 възпитателни дела с 53 деца и младежи. Три деца са настанени в интернати по предложение на Комисията, а други три - в Приют за безнадзорни деца и сираци.

Като алтернативи на асоциалното поведение на децата се провеждат анкети за употребата на наркотични вещества; изложбата „Не на насилието, не на наркотиците"; проекта „Искам и мога да съм по-добър"; обучителен лагер - семинар; „Училище за родители"; посещение на културни, спортни, общоградски мероприятия.

По време на лятната ваканция част от децата с възпитателен надзор са включени вЛятно училище за тийнейджъри" и за тях ще се грижат обществените възпитатели, които са 12 на брой в Добрич. Те осъществяват индивидуална работа с децата, преминали през възпитателни дела, и със склонните към противообществени прояви, като посещават училища, домове, социални институции.