Грипът е далече от Добрич засега
Грипът е далече от Добрич засега / Дарик Добрич - архив

Към момента в Добричка област няма регистрирана висока заболяемост от грип и остри респираторни заболявания, информира за Дарик д-р Даниела Иванова - началник отдел „Противоепидемичен контрол" в РИОКОЗ. За седмицата от 10 до 16 януари заболяемостта е 49,62 на 10 000 души, което е много под нормата, заяви д-р Иванова.

Грипна епидемия за областта може да се обяви, ако заболяемостта достигне 233,65 на 10 000 души, коментира още д-р Иванова. Тя обясни, че се наблюдава ежедневно 10%-на извадка от населението на Добрич в пет възрастови групи от три групови практики.

Въпреки ниската заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в Добричко, очакванията на специалистите са, че грипната вълна ще се разпространи в цялата страна. Обикновено по-високите температури благоприятстват развитието на вирусите. „Случвало се е да обявим грипна епидемия и през март месец", припомни д-р Даниела Иванова. Тя обясни, че все още не е късно за поставяне на противогрипни ваксини. Количествата вече са изчерпани в РИОКОЗ, но в аптечната мрежа има предлагане на различни видове ваксини.