Гише на предприемача ще заработи в Регионаланата библиотека
Гише на предприемача ще заработи в Регионаланата библиотека / netinfo

Информационен ден за запознаване на библиотечните специалисти с информационния продукт Гише на предприемача, се проведе в Регионална библиотека „Дора Габе”. Новата електронна услуга на библиотеката цели подкрепа на местната общност в търсене на актуална и необходима информация, информираха от културния институт.

Продуктът се предоставя безвъзмездно от община Добрич, който е партньор на библиотеката по проект, финансиран от Програма „Глоб@лни библиотеки - България", заедно с Дирекция Бюро по труда - Добрич. Община Добрич има разкрито Информационно гише на предприемача, а електронният продукт ѝ е предоставен от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Общината от своя страна предоставя безвъзмездно този продукт на библиотеката, за да имат възможност повече граждани да се възползват от услугата.

Целта на проекта е да се осигури максимална информираност на предприемачите и хората, които искат да развиват самостоятелна трудова дейност в област Добрич в условията на европейската реалност и да ги подпомогне ефективно да управляват бизнеса си. Посещавайки информационното Гише на предприемача, потребителите ще получават безплатна информация за това, как да открият фирма и какви стъпки трябва да извървят при откриването на нов обект, какви са режимите при започването на дадена дейност, координати за връзка с потенциални партньори и управляващи институции, нормативната уредба, уреждаща съответната дейност и др.

Целевите групи, към които ще се обърне библиотеката са предприемачи от  Добрич и областта,  безработни, кандидатстващи с проектни предложения по програмата „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност" на Агенцията по заетост; ученици от горен курс на средните профилирани гимназии и др. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката обучени служители ще предоставят безвъзмездно услугата, ще консултират и обучават различни целеви групи потребители,  ще провеждат обучения и информационни дни свързани с продукта.

Всеки четвъртък от 10.00 ч. в обучителния център на библиотеката се организират безплатни Информационни дни за представяне на новата електронна услуга.