Гасим светлините за „Часът на Земята”
Гасим светлините за „Часът на Земята” / Guliver/Getty Images

Днес отбелязваме „Часът на Земята" и по традиция хора от цял свят ще изгасят осветлението си за един час. У нас точно в 20:30 часа стотици домакинства и административни сгради от близо 105 общини ще се включат в екоинициативата на световния фонд за дивата природа.

Кампанията преминава под мотото „Бъди герой, използвай силите си за природата", а нейно лице е филмовият герой Спайдърмен.

По традиция точно в 20:30 милиони хора по света ще изключат осветлението си за един час.

„Основната цел е наистина да се замислим какво правим с природата си, със здравето си, с работата си и с начина, по който прекарваме времето си. Дали искаме да живеем чисто и здравословно и дали искаме да потребяваме чисти и здравословни продукти. Това е наш избор и това е една възможност да помислим за този избор", коментира Владимир Иванов от Световния фонд за дивата природа.

Той допълни, че световната организация е избрала за лице на тазгодишната кампания супер героя Спайдърмен, който призовава в специално видео обръщение хората по света да опазват природата чиста. Ето как градовете по света ще се включат в "Часът на Земята": 

„Египетски пирамиди се включиха за първи път - пирамидата в Газа ще бъде изгасена, също и Харбър Бридж в Сидни, Тауър Бридж в Лондон, който досега не е гасен, статуята на Христос в Рио де Жанейро също за първи път ще бъде затъмнена, Таймс Скуеър и сгради в Лас Вегас", допълни Иванов.

Тази година, освен традиционните държавни институции, някои министерства също ще подкрепят кампанията, а емблематични сгради в различни градове на страната също ще изгасят осветлението си за един час.

Инициативата „Часът на Земята” се провежда за първи път на 31 март 2007 г. в Сидни - тогава над 2 милиона души и 2100 компании гасят светлините си за час. В годините инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.

"Часът на Земята" обхваща 25 времеви зони, включвайки над 2700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне. Провежда се всяка година в последната събота на месец март.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от най-високите сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. Тъмни остават и императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др.