Фермата за бяла риба в Славеево е готова
Фермата за бяла риба в Славеево е готова / evropea.com

1 033 270 лева са изплатени на фирма „Бул Аква Фиш" ООД от село Прилеп за изграждането на ферма за супер интензивно отглеждане на бяла риба (сулка), съобщават от ИАРА. Фермата се намира в село Славеево, община Добричка. Парите са безвъзмездна финансова помощ по ОП "Рибарство" и с тях инвеститорът е изградил рециркулационна система. Изпълненият проект е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата".

За Дарик Живко Василев, управител на "Бул Аква Фиш", заяви че в момента се поставя оборудването във фермата, което е по патент на холандската компания "Хеси" - лидер в света в тези технологии. Тя е избрана между няколко предложители на ноу-хау от Норвегия, Гърция, Швеция и България. Сградата на фермата е получила вече разрешително за ползване. На 2 юли т.г. се очаква да започне дейността. Планираната производствена програма е за 100 тона риба годишно. В предприятието ще работят трима души, с 24-часово дежурство. Ще се произвежда риба за търговия, за разплод и за спортен риболов.

Управителят вярва, че местоположението е добро за реализацията. Има близки пазари в морските курорти и градове, където има висока консумация, интерес е проявен и от външни търговци - от Турция, Румъния, Австрия и Германия.

Идеята за фермата датира от есента на 2009 г.. Проектът е внесен в ИАРА на 31 март 2010 г. и на 2 юли с.г. те са подписали договора си. Заради процедура за малки обществени поръчки, заради трудности при намиране на кредит, изграждането на фермата се забавя близо година.

От "Бул Аква Фиш" планират като затвърдят мениджърския си опит да открият преработвателно предприятие за продукти от риба, както и нови ферми - за костур и есетра.