Европейски чиновници посетиха Добрич във връзка с проекта за водния цикъл
Европейски чиновници посетиха Добрич във връзка с проекта за водния цикъл / Дарик Добрич - архив

Предварителен мониторинг относно напредъка на проекта за водния цикъл са направили в Добрич представители на Европейска инвестиционна банка, ЕК и МОСВ, съобщи зам.-кметът Надежда Петкова. Европейските чиновници са се срещнали с ръководствата на ВиК и на пречиствателната станция в село Врачанци. В момента в Брюксел текат разговори относно оценката на проекта, който е на стойност над 50 млн.евро и се обсъждат детайли около подписването на безвъзмездно финансиране, уточни Петкова.

От община Добрич са презентирали проектът пред чуждестранните гости и са отчели, че в момента той е на етап финализиране на провеждането на двата най- големи търга – на пет лота за 75 млн.лв., от които четири лота водопровод и един лот канализация и на процедурата за независим строителен надзор. Общината ще разчита на техническа помощ от страна на МОСВ във връзка с изготвяне на документацията за инженеринг на пречиствателната станция, каза още Надежда Петкова.

Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ чрез Българска банка за развитие има подписано споразумение да отпусне кредити за местните власти, които да обезпечат съфинансирането на проектите, като държавата е гарант по тези кредити. „Тепърва ще разсъждаваме кой е по-добрият вариант за община Добрич, за да осигури своите 10 млн.лв. принос по проекта”, подчерта зам.-кметът.

Проектът за водния цикъл на Добрич е най-мащабният общински проект, на стойност 115 милиона лева, който се финансира по оперативна програма „Околна среда”. В него е включенa реконструкция на общо 86 километра водопроводна мрежа, рехабилитация на главни канализационни колектори и на пречиствателната станция за отпадъчни води в село Врачанци. Така ще се редуцират загубите на вода от около 78% до около 36%, ще се подобрят екологичните условия и ще се отговори на директивите на европейския съюз във връзка с опазване на околната среда за качеството на водите.

Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на 2014 година.