Европейската комисия сочи Каварна като пример за ромска интеграция
Европейската комисия сочи Каварна като пример за ромска интеграция / Дарик Добрич,архив

Община Каварна участва в третата Европейска среща на високо равнище, посветена на интеграцията на ромите, която се проведе в Брюксел, съобщават оттам. Сред участниците в нея бяха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, вицепрезидентът и комисар по правосъдието и човешките права Вивиан Рединг, комисарите на заетостта Андор, на образованието Василиу, президентът на Румъния Траян Бъсеску, заместник министър-председателят на България Зинаида Златанова, както и министри и държавни секретари от други девет държави - членки на ЕС.

Кметът Цонко Цонев представи опита и сподели резултатите, които общината е постигнала за 11 години. Каварна е била спомената в речта на Жозе Мануел Барозу като добър пример за интеграцията на малцинствата, казва се още в прессъобщението.

В част от доклада на Европейската комисия за добрите практики е описано, че община Каварна е пример за инвестиране в интеграционни стратегии за местно развитие. Изтъкнато е инвестирането в инфраструктурно развитие, подобрен достъп на ромските деца до качествено ранно образование и грижа, здравно образование и сътрудничество с други градове и частни работодатели за подпомагане заетостта на ромите.

От общината подчертават още, че системните мерки и силното политическо ангажиране на ръководството допринасят за подобрено качество на публичните услуги, достъп до училище, намаляване на смъртността и повишена заетост за ромите както в частния, така и в обществения сектор. Европейските структурни и инвестиционни фондове са подпомогнали дейностите с осигуряване на 3.1 млн.евро финансиране по различни проекти.