Кметовете на Каварна
Кметовете на Каварна / община Каварна
Експозиция с портрети на кметовете, управлявали община Каварна от 1880 година до днес, напомня за миналото и за управниците, останали в историята ни.
 
Инициативата е на настоящия градоначалник Нина Ставрева. Снимките са разположени на втория етаж в сградата на Община Каварна. В експозицията са представени и румънските кметове в периода на първата и втората окупация.
 
Кметът, управлявал най-дълго града, е Атанас Маринов – от 1973 година до 1986 година. Сред имената на всички мъже във властта през годините се откроява това на Нина Ставрева, която е единствената жена кмет на Каварна.
 
„Най-подходящото място за експозицията е сградата на Общината. Изпитвам най-искрени чувства на признателност към всички кметове, които с делата и живота си са допринесли за развитието на Каварна. Важно е да познаваме историята си, да се учим от добрите примери, а и от грешките, и да работим за издигане на авторитета на общината и подобряване на условията за живот“, каза Нина Ставрева.
 
„Експозицията е постоянна и ще продължава да се допълва с портрети и информация за кметовете на Каварна. Въпреки усилията ни все още имаме липсващи портрети. Призовавам каварненци, ако могат да помогнат с техни снимки и да допринесат за обогатяване на експозицията и за запазване на историята на хилядолетния ни град“, допълни Ставрева. Тя увери, че издирвателската дейност ще продължи и занапред, за да се проучат и съберат още данни за хората, управлявали Каварна.