Екатерина Върбанова: Бодибилдингът е начин на живот
Екатерина Върбанова: Бодибилдингът е начин на живот / netinfo

Екатерина Върбанова е почти на 18 години и от две години усилено се занимава с бодибилдинг и фитнес. Тя е ученичка в 12 клас на СУ”П.Р.Славейков” в Добрич и е на индивидуално обучение. В актива си има вече три сериозни отличия от състезания в категорията „бодифитнес”. През тази година тя разби конкуренцията на „Турнир Пловдив” и на Републиканското първенство по културизъм и фитнес, където грабна два златни медала. На Балканския шампионат в Сърбия се класира втора.

Само преди дни Екатерина се завърна от Световното първенство в Полша, където не успя да влезе сред първите 15, но се представи достойно и натрупа опит.

Младата добричлийка разказва за началото в този спорт: „Аз съм тренирала и като по-малка, но преди две години просто влязох в залата за фитнес и треньрът Иво Деспов ме забеляза и предложи да ме готви за този вид състезания. Аз изобщо не съм се чудила, веднага се съгласих. Отначало всичко ми беше като на филм, но с течение на времето нещата придобиха по-ясен вид.”

Катя изпраща една доста успешна година и споделя, че е доволна - и от формата, която е постигнала, и от наученото през цялата двугодишна подготовка.

„На Световното в Полша конкуренцията беше убийствена. Нивото е съвсем различно от това на Балканиадата, имаше отлично подготвени състезателки. На такова първенство освен формата се гледа и сценичното поведение, грацията на състезателката, състоянието на кожата ако щете, цялостното излъчване. Трябва да има с какво да привлечеш журито, за да те хареса”, казва Екатерина.

Специален момент за нея в Полша било запознанството й с културистка българка , която живее в Хонг Конг.

„Бодибилдингът и фитнесът са начин на живот. Колкото и да е трудно на моменти, ми доставя удоволствие да се занимавам с това. Мотивират ме промените, които виждам у себе си. Не само външно. Спортът калява много характера, един ден в живота това може много да ти помогне. Спортът те кара да се чувстваш жизнен, енергичен,той е здраве и калява психиката. Нямало е период, в който да изпитвам съмнения, че трябва да се занимавам с бодифитнес” споделя още момичето.

Какви са ограниченията в живота й, наложени от този спорт? „Ежедневието ми се променя коренно в периодите на голямо натоварване. Всичко е по график – храненето, заспиването дори.  Приготвям си сутрин храната за деня и си я вземам със себе си. Храня се само с чисти храни, минимално преработени. Нищо в пакетчета, нищо цветно. Менюто ми включва месо, зеленчуци, риба, яйца, картофи, ориз, елда и други варива, ядки, маслини, авокадо. Позволявам си сладко, но си го приготвям сама у дома, с качествени продукти”.

Не може обаче да си хапне шоколад, когато си поиска, а преди състезание е абсурд да влезе в дискотека.

Екатерина казва за себе си, че е доста щастлив човек. „ Смятам, че умея да забелязвам красотата и добротата. Не се задълбочавам в негативни ситуации, в негативни хора и мисли. Просто ги изключвам, започвам да мисля за нещо хубаво. Човек трябва да е позитивен, за да привлича към себе си позитивна енергия. Нама как да си отегчен, сърдит и изморен и да правиш нещо голямо”, разсъждава момичето.

Усещала ли е негативни реакции по повод на това, с което се занимава? „Да, има такива, не знам защо. Може би на някои им идва прекалено много като физика. Моите приятели обаче ме подкрепят, разбират моите цели и желания и няма какво да ги смущава. Да, не трябва да се прекалява, трябва да има баланс. Има жени, които в желанието си да са по-мускулести, не си знаят границите, искат още и още. И тогава става опасно – прекалява се със стимуланти и добавки. Но като цяло мисля, че има интерес към спорта, все повече жени се занимават с него”.

Екатерина Върбанова Бодибилдингът е начин на живот
netinfo