Двуизмерни пейзажи на Росен Дончев в галерията
Двуизмерни пейзажи на Росен Дончев в галерията / netinfo

Изложба – живопис „Двуизмерни пейзажи“ на Росен Дончев ще се открие днес в 17.30 часа в Художествена галерия – Добрич.

Авторът е роден през 1963 г. ЗвършваСредноспециално художествено училище за приложниизкуства„Св. Георги” – Трявна, сега Национална гимназия, и българска филология в СУ „Св.КлиментОхридски”. Избира да се посвети на рисуването на икони.

Завършва живопис при проф.ДимитърЧолаков в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Първата му изложба е в галерията на Софийския университет през 1989. След сериозна пауза той изненадва с три изложби само в юбилейната си година - в Казанлък, Габрово и Севлиево.

Член е наДружеството на габровските художници. Участва в международни пленери по живопис и в национални и регионалниизложби. През 2010 г. заедно с художничката Ваня Запрянова създават галерия „Ателието” в Казанлък. Организира 17 издания на Националния детски пленер „Етър”, съвместно с АЕК „Етър” и Иконописното ателиеп ри АЕК „Етър”. Създава техниката „ухаеща рисунка” – рисуване с розово масло и пигменти. Прави демонстрации – рисуване с вино.

Има 6 самостоятелни изложби,участия в национални и международни изложби, пленери и конкурси.

Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Япония, Русия, Италия, Португалия, Испания, Америка, Канада.