Две са до момента регистрираните сдружения за саниране по новата програма
Две са до момента регистрираните сдружения за саниране по новата програма / Дарик Добрич

2 са регистрираните до момента сдружения на собственици в Добрич, които искат да кандидатстват за енергийно обновяване на блоковете по новата ОП”Региони в растеж”, съобщи пред Дарик зам.-кметът по икономическо развитие и европейски фондове Росица Йорданова. Това са сградите на ул.”Захари Стоянов” №1 с 9 самостоятелни обекта и ул.”Каменица” 8 с 12 самостоятелни обекта. В процес на обработка са заявленията на още две сдружения – по ул.”8 март” 11 и ул.”Йордан Йовков” 13.

Йорданова подчерта, че в бюджета от  3 758 767 лева за енергийното обновяване влизат освен разходите за строително-монтажни работи и тези за проектиране, за техническите обследвания, за авторски и строителен надзор, за издаване на сертификат за енергийните характеристики, както и за информационната кампания. Помощта от европейските фондове е 100% безвъзмездна и гражданите няма да заплащат нищо.

Росица Йорданова апелира собствениците да се организират бързо, да регистрират сдружения и да подадат заявления, тъй като срокът за това е кратък – до 8 април. В общината има определени длъжностни лица, които ще помагат на домоуправителите за отделните стъпки, които трябва да се предприемат и документите, които трябва да се изготвят.

Данните показват, че допустими по тази програма блокове за саниране има в кварталите „Дружба”, „Балик”, „Строител”, ул.”Орфей” и ул.”Димитър Ковачев” - това са 15-16 сгради. Те са в райони, където вече са извършвани дейности по интегрирания план за градско възстановяване и развитие и чрез обновяването им ще се постигне по-добра енергийна ефективност. Това е изискване на управляващия орган на програмата, подчерта Йорданова. От думите й стана ясно, че в едно проектно предложение за финансиране по оперативната програма общината може да включи 5 сгради, а броят на проектите ще бъде 5. Ако някои от регистрираните сдружения не попаднат в настоящата мярка на програмата, то това може да стане през 2019 година, когато отново ще има мерки за енергийна ефективност.