Договорът за проекта за реконструкция на парка ще бъде подписан през април
Договорът за проекта за реконструкция на парка ще бъде подписан през април / Дарик Добрич, архив

Върви процесът по оценяване на проекта за реконструкция на градския парк „Св.Георги”, съобщи зам.-кметът Надежда Петкова. Той бе депозиран през януари, като ще се реализира на два етапа. Първият пакет от дейности е на стойност 5 млн. лв. и  обхваща мемориален комплекс „Хан Аспарух, езерото, паркови алеи, роксцена, скейтпарк, мостчета на езерото, серпентини и водна каскада. Очаква се договорът да бъде подписан през април. Вторият етап включва реконструкция на допълнителни обекти, също за около 5 млн.лв. – ул.”Генерал Колев”, градина „Романтика”, арт площад, паркови алеи, спортна зона „Простор”, трасе за екстремно колоездене.

Подготвена е тръжната процедура за избор на изпълнител за обектите, ще бъде обявена и поръчката за строителен надзор, допълни Надежда Петкова. Реконструираната паркова площ ще е 225 декара, като ще бъдат оформени минимум 5 функционални зони. Общината ще изпрати днес в МРРБ допълнителни уточнения по проекта, които са били поискани от министерството.

Усилено текат строително-монтажните работи по проект „Йовковият Добрич”, съобщи още Надежда Петкова. Приключени са ремонтите в Етнографската къща, Къщата-музей „Йордан Йовков” и Дом – паметник „Йордан Йовков”. Предстои по-активно да започне външното оформление на Музея по нова и най-нова история, който ще има визията на старото казино, ще започне и ремонтът на част улицата и подхода към в Стария Добрич. Предстои монтирането на друга част от проекта - велосипедната система, каквато се прави за първи път в България.

По проекта „Йовковият Добрич” се подготвя Етнофестивалът, който започва на 27 май, а на 1 юни ще се проведе второто издание на феста „Добрич - жива шевица от таланти”.

Община Добрич готви ново проектно предложение, наречено „Деца и младежи в риск”. Ще се кандидатства за създаване на Младежки център за предоставяне на услуги за младежи в риск или неравностойно положение, които отговарят на определени изисквания. Стойността на финансирането може да бъде в рамките на 1,2 млн.лева. Бъдещият център ще бъде обособен в Младежкия дом.