Добричкият съд отказа да екстрадира каварненец в Полша
Добричкият съд отказа да екстрадира каварненец в Полша / DarikNews

Добричкият окръжен съд отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд на град Ополе, Полша за предаване на 45-годишния Живко И. Ш от Каварна на полските съдебни власти. Той трябва да изтърпи в Полша присъда, издадена през декември 1996 година. Добричкият съд реши, че според българското законодателство е изтекъл абсолютният давностен срок от 7 години и половина от влизането на присъдата в сила и каварненецът не трябва да бъде екстрадиран.

Решението на магистратите подлежи на обжалване и протест. До влизането му в сила съдът измени мярката за неотклонение на Живко Ш. в подписка.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Живко И. Ш. бе задържан под стража на 10.02.2011 г. Той е осъден в Полша на 2 години и 8 месеца за престъпления против собствеността и личността. Каварненецът е откраднал автомобил Хонда и 5000 германски марки. Освен това той е склонявал към проституция млада жена.

Държавното обвинение посочи, че според полското законодателство давностният срок на наложеното на каварненеца наказание се погасява 15 години след влизане на присъдата в сила, но по българското законодателство абсолютният давностен срок от 7 години и половина от влизането на присъдата в сила е изтекъл. Българското законодателство се прилага и за извършените от български граждани престъпления в чужбина, затова има основания за отказ на Европейската заповед за арест.

Адвокатът на подсъдимия подкрепи това становище.