Фондация "Св.Николай Чудотворец" работи с хора в неравностойно положение
Фондация "Св.Николай Чудотворец" работи с хора в неравностойно положение / БАЛИЗ
Добричката фондация „Св. Николай Чудотворец” започва реализиране на идеята си за създаване на социално предприятие – оранжерия. В нея  ще работят 30 младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища.

Започва набирането на средства за построяването на оранжерията, съобщи председателят на УС на фондацията Мария Методиева. Ще са нужни около 15 хиляди лева. Организацията ще предприеме и стъпки, за да може да ползва за строежа част от общински терен по бул Русия, до магазин ЛИДЛ.

Методиева очаква до една година предприятието да заработи. „То ще създаде работа и гражданско самочувствие на тези хора със затруднения”, коментира тя.

Начало на събирането на средства за осъществяване на идеята слага благотворителен бал, който ще се състои на 12 май от 19 часа в р-т „Резиденция”. Покани на стойност 60 лева бяха предложени днес на общинските съветници по време на заседанието на местния парламент от младежи от защитените жилища.

Общинският съвет пък предостави на фондацията тристайно общинско жилище на ул.”Силистра” бл.53. В него ще бъдат настанени 5 жени с интелектуални затруднения, които са със свалено от съда запрещение. Те в момента живеят в резидентни услуги или институции.  Фондацията моли и за гарсониера на следващ етап, за настаняване на един мъж.

Фондация „Св.Николай Чудотворец” е член на БАЛИЗ – неправителствена организация, която работи с уязвими групи деца и възрастни, поставени в неравностойно положение.  Тя е работила по над 20 проекта за деца и младежи с интелектуални затруднения, техните семейства и специалистите, работещи в социалната сфера.