Кметът на Добрич Йордан Йорданов /в ляво/ и Павел Павлов - Главен инженер във ВиК - Добрич дават пресконференция за аварията в ПС Приморци и липсата на вода трети ден в Добрич
Кметът на Добрич Йордан Йорданов /в ляво/ и Павел Павлов - Главен инженер във ВиК - Добрич дават пресконференция за аварията в ПС Приморци и липсата на вода трети ден в Добрич / Дарик Добрич
Авария в ПС Приморци остави чешмите сухи в целия град, добричлии стягат протест
В Добрич може да бъде обявено частично бедствено положение, ако до 20.00 часа тази вечер водоподаването в града не бъде възстановено. Това стана ясно след извънредно заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. Авария на Помпена станция Приморци в петък следобед остави без вода добричлии трети пореден ден.

От общината имат готовност да разположат водоноски на четири места от 17.00 часа този следобед – в  кв.”Христо Ботев” пред  „Джеронимо”, в  кв.”Балик” – на пазара между улиците  „Христо Ботев” и „Орфей”, над Спортното училище в кв.”Дружба” до уширението на ул.”Никола Петков” и на паркинга на пл.”Тракийски”. Осигурената вода ще е само за хигиенни, а не за питейни нужди, уточняват от общината. От БЧК е изискана информация за готовността им да доставят вода за питейни нужди на населението, информира кметът Йордан Йорданов.

„Поставяме си срок до 20.00 часа днес, ако аварията не е отстранена и водоподаването в града не е възстановено, да обявим частично бедствено положение. Това означава, че ще се наложи да преустановим дейността на детските градини и ясли за утрешния ден” – подчерта кметът на Добрич. От думите му стана ясно още, че в ДКЦ – 1 има достатъчно налягане на водопровода за нормалното функциониране на здравното заведение. В ДКЦ – 2 има ограничена дейност и резерви от водни запаси за 4 часа в утрешния ден при запазване на днешната ситуация. В МБАЛ – Добрич има вода с по-ниско налягане, но разчитат на резервен капацитет от хидрофори.

Технически проблеми с остарялата водоснабдителна система са причината за зачестилите напоследък аварии, обясни създалата се ситуация Павел Павлов – главен инженер във ВиК – Добрич. Той подчерта, че помпена станция Приморци е най-важната помпена станция за Добрич. В нея се събира вода от помпените станции Плачи дол, Стрелбище, Минково, Оброчище и от собствени сондажи, след което се препомва на резервоара на водоем 16 хиляди, разположен на 5-ти километър.

„Основното количество вода за Добрич идва от ПС Приморци. Алтернативното решение е да бъде доставено половината от необходимото количество вода от система Шабла и това правим в момента. Доставяме около 24 хил.кубика вода на денонощие с цел частично да обезпечим града с водоснабдяване. За информация – градът потребява  от 48 до 50 хиляди кубика вода на денонощие, т.е. в момента покриваме само половината” – информира инж.Павлов.

Той бе категоричен, че техническата авария за отстраняване на аварията би отнела не повече от 5-6 часа, но проблемът е с източването на водата. „Водопроводът от ПС Приморци до 5-ти километър е около 6 км и съдържа в себе си 1 800 кубически метра вода, които се изляха в продължение на 40 часа. На този водопровод имахме и друга авария, която е в непросредствена близост на КПП –то на Бранище. Тя вече е отстранена, очакваме да приключим работата пред ПС Приморци и да почнем да пълним системата и да подаваме вода към водоема. Убеден съм, че до довечера ще сме успели и ще избегнем опасността от обявяване на частично бедствено положения в Добрич” – подчерта инж.Павлов.

От община Добрич обявиха, че актуална информация за това дали ще бъде обявено частично бедствено положение от утре в Добрич ще бъде подавана на сайта на общината и чрез местните медии.  От кметството ще водят разговори с водното дружество и ресорното министерство за евентуално  компенсиране на потребителите, заради честото спиране на водата в Добрич.

Междувременно недоволни от зачестилите напоследък аварии по водопроводната мрежа, от непрекъснатото спиране на водата и ниското налягане добричлии започнаха да се организират за масов протест. При положение, че водоподаването не бъде възстановено до довечера, те заплашват, че ще излязат да протестират пред сградата на ВиК още в неделната вечер.
Зам.-кметът на Добрич арх.Боян Коларов / в ляво/ и председателят на Общинския щаб за защита при бедствия
Дарик Добрич