Добрич представя България в международен проект за устойчиви енергийни общности
Добрич представя България в международен проект за устойчиви енергийни общности / netinfo
Добрич е единствената българска община, която е партньор в международен проект „MUSEK в полза на устойчивите стратегии”. Днес в курорта „Златни пясъци” започна международна конференция, посветена на проекта за създаване наустойчиви енергийни общности. Участват представители на 13 организации от Италия, Германия, Дания, Холандия и България.

Проектът е на стойност 1680 хиляди евро и се финансира от Програма “Интелигентна Енергия за Европа” на Европейската Комисия. Неговата продължителност е 30 месеца като пълноправни участници в проекта от българска страна са община Добрич и Агенцията за управлението на енергията – Добрич.

Основната цел е да се разработи и приложи Стратегия за устойчиви енергийни общности в страните участници. Стратегията ще се базира на три основни компонента: адекватни енергийни политики, иновационни финансови механизми, програми за разпространение сред европейските пазари и общности.

Примерите, произведени в резултат на стратегията ще създадат “Проект” за други европейски общности, които желаят да придобият статут на Устойчиви Енергийни Общности, информират от пресслужбата на общината.