До седмица приключват ремонтите в театъра
До седмица приключват ремонтите в театъра / netinfo

До седмица ще приключат ремонтите в добричкия драматичен театър, съобщи директорът му Иван Мандев. Основно се реконструират санитарните възли на голямата зала, четири гримьорни и репетиционната зала. Извършват се и други частични ремонти, дооборудвано е озвучаването, допълни Мандев. От 2009 година до сега в обновяването на театъра вложени общо 700 хил.лева – собствени средства и помощ от държавата в размер на 120 хил.лв, каза още директорът на театрално-продуцентския център. По думите му миналата година заплатите на актьорите са били увеличени с 27%.

През 2013 година спектаклите в театъра са били посетени от 20 000 зрители. Около 100 хил.лева са собствените приходи на културния институт, 250 хил.лева се получават като делегиран бюджет и заедно с приходите от наеми и гостувания на други сцени се формира годишен бюджет от около 420-430 хил. лева. „Преди близо 4 години, когато поех ръководството на театъра, бюджетът беше 80 хил.лева, заяви Мандев.

Той определи 2013 година като успешна, с пет постановки и получено международно признание чрез моноспектакъла „Лалугер” на Николай Урумов, представен в Брюксел, Берлин, Лайпциг, Москва, Сидни /Австралия/, Македония.

Първата премиера за 2014 година ще се състои на 23 януари – това е „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев, режисьор е Коста Бандутов. На 10 февруари започват репетиции на спектакъла „Районна болница” на Христо Бойчев, а през април – на Йовковата драма „Албена”,  с която ще се чества 85-та годишнина на добричкия театър.

През тази година на зрителите ще бъде представен и новият моноспектакъл на Николай Урумов с работно заглавие „Гошо Железничаря”, който ще бъде изцяло продукция на ТПЦ „Йордан Йовков”.

Предстои трупата на театъра да бъде попълнена с четирима млади актьори, добави Иван Мандев.