/ Димитър Узунов
Автор на изданието, посветено на 60 години от основаването на Хандбален клуб "Добруджа", е журналистът Димитър Узунов
До десетина дни от печат ще излезе книгата „60 години Хандбален клуб „Добруджа” – гордостта на Добрич”, съобщи авторът й – журналистът Димитър Узунов. Книгата излиза с клеймото на добричкото издателство „Мартине”, а премиерата ще бъде в края на януари.

Тази година е юбилейна за клуба, който е създаден през 1959 година. Хандбал в Добрич обаче се играе от 1957 година, когато е сформиран първият училищен отбор.

„Книгата ще бъде интересно четиво за всички, които се интересуват от спортната история на Добрич. Работата по нея ми отне около 8 месеца, проведох множество срещи, около 20 души са интервюираните”, споделя авторът.

Самият той дълго време е събирал информация, снимки и документи. Журналист от 15 години, Митко познава добре най-новата история на клуба, когато са и най-големите успехи на добричкия хандбал – 2 шампионски титли, 2 купи, 14 участия в евротурнири.

хандбал книга Добрич
netinfo

„Много от най-успешните треньори и специалисти вече не са между нас. Основоположник на хандбала в Добрич е Ради Калчев – с изключителни заслуги, завършил спортната академия в Букурещ, а също и Христо Димитров, Сашо Александров....”, разказва Узунов.

През първата половина на 70-те години е имало много успешен женски отбор, достигал до 5-6 място в „А” група. Нашата вратарка Иванка Драганова и голмайсторката Нели Райчева са били титулярки в националния отбор.

60 години хандбал отбелязахa в Свищов

Мъжките отбори през 70-те и 80-те са стигали до средата на „А” група, често са изпадали в „Б” група. През 1988 година е първото класиране на мъжкия тим от Добрич на полуфинал за Купата на България.

Митко Узунов благодари на издателя, както и на Върбан Стоянов, играл при мъжете от средата на 60-те, който му е помогнал много със снимки и информация. Стоянов и досега е на трибуната в зала „Русалка” на всички домакински мачове на отбора.

Любопитно от книгата:

Първото влизане на „Добруджа” в А група е през 1965 година. То става по изключително драматичен начин, в спор с „Локомотив” – Русе. В първата среща нашите печелят безапелационно с 15 гола разлика.

Пристига обаче нареждане от София в „А” група да влезе Русе. Мачът в дунавския град започва с резултат 6:0 за „Добруджа”. Съдията обаче започва да свири за домакините и се стига до 20 поредни техни гола. В последната секунда на мача е свирена дузпа за русенци, която ще реши спора кой да влезе в елита. Нашите спасяват!