До 714 лева достига заплатата на професионалния приемен родител
До 714 лева достига заплатата на професионалния приемен родител / ThinkStock/Getty Images

Приемните семейства на територията на община Добричка към момента са 12, в тях има настанени за отглеждане 15 деца, сочи справка на общината. Там от началото на годината се изпълнява проект „Приеми ме 2015”, който е  продължение на проекта „И аз имам семейство“ и има за цел да усъвършенства и разшири обхвата на услугата „приемна грижа” и да се затвърди нейното предоставяне на местно ниво.

Чрез проекта се предоставя алтернативна форма за отглеждане на деца в риск, като им се осигурява семейна среда, която да подпомага тяхното развитие.

Кметът на община Добричка е доставчик на услугата и работодател на приемните родители. Те могат да бъдат доброволни и професионални. Работната заплата на професионален приемен родител с едно дете е 630 лв., с две деца – 672 лв. и с три деца – 714 лв. Община Добричка изплаща и издръжка на деца, настанени в приемни семейства, въз основа на договора за настаняване и в съотвествие с възрастта на децата. За дете до три години издръжката е 240 лв., от 3 до 14 години – 227.50 лв. и от 14 до 18 години – 260 лв. За дете с увреждане, настанено в приемно семейство, добавката е 78 лева.

Към средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се изплащат и месечни помощи до навършване на средно образование. Средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се отпускат без да се взема под внимание размера на доходите на приемното семейство.