Дежурните кабинети на джипитата не облекчават спешната помощ
Дежурните кабинети на джипитата не облекчават спешната помощ / DarikNews.bg, архив

Кабинетите за неотложна помощ, които бяха създадени през миналата година не облекчават работата на спешната помощ. Това мнение изрази пред Дарик председателят на Областното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Стелиян Щерев.
Кабинетите са дали възможност на  джипитата да отдъхнат от "нечовешкото усилие да бъдат на разположение по 24 часа", но не са изпълнили замисъла чрез тях да се облекчи работата на спешните отделения, коментира Щерев. Причината според него е, че повечето пациенти, които търсят медицинска помощ извън работното време на своето джипи имат нужда от спешна помощ.

Той коментира и предвидената тази година възможност личните лекари по желание да осигуряват 24-часова медицинска помощ за пациентите си, вместо да сключват договори с дежурен кабинет. Вероятно от нея ще се възползват селските практики, където трудно се осъществява групиране и пациентите така или иначе търсят своите лични лекари, прогнозира Щерев.

До месец ще бъде готов сайт за връзка на личните лекари с техните пациенти, съобщи още той. Чрез сайта всеки пациент ще може да намери информация в какво се състои профилактичния преглед и кога би могъл да отиде да се прегледа. Това ще облекчи лекарите, които ще могат да планират по-добре дейността си и ще спести чакането на пациентите пред лекарските кабинети. Създаването на този сайт беше обявено в началото на миналата година, но пускането се забавило по технически причини.