Д-р Емилия Баева пред ОбС
Д-р Емилия Баева пред ОбС / Дарик Добрич
Детските градини на Добрич ще преминат на делегирани бюджети, реши Общинският съвет на редовното си заседание днес. Предложението на администрацията бе представено от зам.-кметът д-р Емилия Баева. Тя изнесе данни, че градините понастоящем са 14 на брой. Новото бюджетиране предвижда изчисляване на издръжката им ежегодно, на база броя на децата в учебното заведение. Планира се издръжката през 2019 г. да бъде 791 лева на дете до 4-годишна възраст; и 361 лева на дете на 5 или 6 години. Занапред детските градини могат да реализират собствени приходи, разписано е още в новите условия.
 
На заседанието присъстваха две директорки на градини, които споделиха, че са притеснени как ще се справят с делегираните бюджети, главно когато големи режийни разходи заради остарели инсталации или несанирани сгради. От друга страна, те смятат че по този начин ще могат по-гъвкаво да управляват своите средства, без да се налага да чакат доставка на важни ресурси едва след проведени от администрацията обществени поръчки. Директорките казаха, че разчитат на помощ от счетоводителите на общината, за да се справят.
 
Против въвеждането на делегираните бюджети точно в този момент, се изказа единствено бившият ресорен зам.-кмет Камелия Койчева. Нейните доводи са, че сградният фонд не е саниран, а персоналът не е обучен и подготвен. Тя смята, че би било по-добре реформата да се направи чрез пилотно въвеждане само за някои, по-подготвени градини. В отговор, д-р Баева поясни, че това е управленско решение на настоящия кметски екип и рисковете за догодина са изчислени и предвидени в бюджета. Проведено е обучение от представител на друга община, въвела вече делегираното бюджетиране, съобщи още тя и допълни, че се прави всичко възможно за подобряване на материалната база на всички неремонтирани детски градини в Добрич.