Община Шабла
Община Шабла / Дарик Добрич
Представители на италианския град Сан Чезарио ще посетят община Шабла. Гостите пристигат днес и ще останат до 2 май. Те ще бъдат посрещнати по стара традиция с хляб и сол, духова музика и български хора пред сградата на общината в 14 часа. Очаква се в ритуала да се включат танцьорите от от НЧ „Зора 1894“, общественици и граждани.

На тържествена сесия на Общинския съвет на Шабла в понеделник на италианците ще бъде връчен почетен знак на общината и плакет, символизиращ бъдещите двустранни взаимоотношения.

Гостите ще имат възможността да се запознаят с дейността на „Елпром ЕМЗ“ ООД – Шабла, както и с културно-исторически обекти в района на общината и региона по предварително изготвена програма от домакините.

Шабла се побратимява с италианския пристанищен град Сан Чезарио

Предложението за побратимяване между двата морски града бе ратифицирано от Общинския съвет на Шабла на 3 август м.г. Договорът за сътрудничество бе сключен на 1 ноември 2017 година.

Сан Чезарио е пристанищен град в Южна Италия със сходни природни дадености с Шабла. Населението му е около 10 хиляди души, каза пред Дарик кметът на Шабла Мариян Жечев. Градчето имало красиви скалисти брегове, като Тюленово.

Инициативата за побратимяване идва от италианската страна и е отпреди няколко години, когато двете общини са контактували във връзка с европейски проекти.