Дефицитът на квалифицирани кадри е отново големият проблем в туристическия бранш
Дефицитът на квалифицирани кадри е отново големият проблем в туристическия бранш / Дарик Добрич

За поредна година туристическият бранш отчита липса на квалифицирани кадри в сферата на туризма. „Дефицитът е най-ярко изразен при сервитьорите и готвачите. Опитните кадри бягат в чужбина, защото тук заплащането е ниско, тъй като България е най-евтината дестинация в Европа", коментира Димитър Димитров - председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

28 работодатели от сферата на туризма представиха оферти за 702 свободни работни места на традиционната борса, която се проведе в сградата на ВУМК в Добрич. За летния сезон се предлагат места за всякакви позиции в бранша - администратори, пикола, сервитьори, готвачи, камериери, управители на заведения, бармани, озеленители, фризьори, масажисти, маникюристи и др. И тази година добричката борса премина при огромен интерес, като бе посетена от стотици кандидати за работа в морските курорти.

„Заради дефицита на добри кадри сме принудени да вземаме неквалифицирана работна ръка. Браншовиците поискаха от Министерството на образованието да разкрие повече паралелки по туризъм, но не срещнаха разбиране", коментира Димитров. По думите му цените в курортите ще останат същите като миналото лято. Заплащането на работниците е в зависимост от категорията на заведението. Заплатата на майстор-готвач тръгва от 1500 лева нагоре, между 500 и 900 лева вземат обикновените готвачи.

Според Димитров сериозен проблем през новия сезон в Добричка област е изчезването на 7-8 плажа след големи приливни вълни. За щастие ивицата в Кранево, която също бе сериозно засегната, вече се възстановява.

След приключването на туристическите борси в Украйна и Русия е станало ясно, че ще има ръст на туристите от тези страни с около 20%. За това допринася от една страна облекчаването на визовия режим, а от друга - че вече няма да има само един превозвач на летовници от Русия към България.