Хор Мистика в Малта
Хор Мистика в Малта / личен архив
Дамска хорова формация „Мистика” се завърна от успешно турне в Малта. Добричкият хор взе участие в международен музикален фестивал и изнесе концерти на знакови места на острова. Ценителите на изкуството в Малта останаха очаровани от изпълненията на дамите от „Мистика”, както и от танцов ансамбъл от Латвия, които се откроиха сред участниците.

Първия си концерт добричките изпълнителки изнесоха в град Мдина, заедно с латвийския състав, на открита сцена във вътрешния двор на палата на Олаф. Заради оставените у публиката отлични впечатления, нашият хор бе поканен да пее и в катедралата на град Гуджа. Третият концерт се състоя в град Буджиба, в музея за ретро автомобили.

Певиците от „Мистика” представиха 20-минутни програми с православни църковни песнопения и обработки на български фолклор. Концертната им програма бе възторжено аплодирана от публиката.

В отсъствието на диригента на добричкия хор Росица Дурмушлийска, диригентската палка пое Анна Бербенкова.

През 2018 година Малта е Европейска столица на културата и организира поредица от културни мероприятия, между които и хоровия фестивал, който се провежда за първи път в държавата-джудже.

Хор „Мистика” е създаден преди 14 години. В репертоара си формацията има над 200 пиеси, които се изпълняват на 15 езика. Съставът е изнасял концерти и е участвал във фестивали и конкурси в много градове на България, както и в Румъния, Полша, Македония, Украйна, Италия, Унгария, Австрия, Чехия. Хорът има съвместни участия с камерния оркестър, органистката Мария Славова, Духовия оркестър и др.