Новият изпълнителен директор на МБАЛ - Добрич д-р Светозар Байчев
Новият изпълнителен директор на МБАЛ - Добрич д-р Светозар Байчев / Дарик Добрич
Новото ръководство на болницата спешно търси решение на кадровия проблем
Кадровото обезпечаване е основният проблем на МБАЛ – Добрич, заяви в ефира на Дарик новият изпълнителен директор на лечебното заведение д-р Светозар Байчев. В различна степен липсват специалисти във всички отделения на болницата. Най-засегнати са отделенията по кардиология, неонатология, инфекциозни болести, ОАИЛ, хирургия и Спешно отделение. В тях липсват до 50% от лекарите и специалистите здравни грижи, като  щатното разписание остава незаето до състояние, застрашаващо нормалното протичане на служебните задължения, алармира д-р Байчев. Според него има голям риск Отделението по кардиология да не може да отговори на нуждите на пациентите и нивото на компетентност в него да премине от III –то във II-ро ниво. Средно годишно около 300-400 души се нуждаят от спешна кардио терапия в добричката болница, а липсата на инвазивна кардиология крие реален риск за живота и здравето на тези пациенти, подчерта директорът на лечебницата.

В момента МБАЛ - Добрич се нуждае от 43 – ма лекари и от около 50 медицински сестри. 21 от практикуващите лекари и 40 от специалистите здравни грижи в здравното заведение са в пенсионна възраст, информира още д-р Байчев. Той обяви, че се планират срещи и разговори с млади специалисти от последния випуск на Медицински университет – Варна, чието дипломиране предстои, за евентуалното им привличане на работа в добричката болница.

„Опитваме се с всички сили и знания да задържим кадрите, базата ни е превъзходна и е желано място за обучение и специализация на млади лекари, проблемът е, че след това не можем да ги задържим на работа” – коментира директорът на болницата.  

По думите му недофинансирането на болничното обслужване, неправилният мениджмънт, недалновидната политика с млади лекари през годините е довело до достигане на сегашното трагично състояние.

Средната брутна заплата на лекарите в МБАЛ – Добрич е около 1 800 лв., а на медицинските сестри – около 1 200 лв. „Това обаче не е заплата, която може да конкурира възнагражденията, отпускани от лечебните заведения във Варна, откъдето се опитваме да привличаме специалисти” – коментира д-р Светозар Байчев. Той подчерта, че добричките медицински специалисти са на много добро професионално ниво и си вършат съвестно работата, но не винаги могат да бъдат задоволени финансовите им потребности.

„Болницата не е на загуба, на дневен ред никога не е стоял въпросът с изплащането на заплатите на работещите в нея. За да не стигнем обаче до положение на фалит, както се случва в други български болници трябва да направим преструктуриране в определени сектори” – коментира още изпълнителният директор на лечебницата. Той обясни, че най-вероятно ще се пристъпи към оптимизиране на работните места в някои отделения.
В момента болницата се нуждае спешно от закупуването на нов скенер, защото старият е на предела на възможностите си. За инвестицията ще се разчита на финансовата подкрепа от Министерство на здравеопазването, заяви д-р Байчев.

„Виждам желанието на хората, на община и на държава да ни съдействат и да ни помагат, затова съм оптимист за бъдещето на болницата. С неимоверни усилия, с много извънреден труд нашите специалисти продължават да работят и да предоставят на населението от областта качествена медицинска помощ. Болницата не е умряла структура, болницата няма да загине и хората по всяко време на денонощието могат да се възползват от нашите услуги. Апелирам към търпение от страна и на лекари, и на пациенти, за да се случат нещата” – заяви новият изпълнителен директор на МБАЛ – Добрич.