Цонко Цонев: Няма нарушения на екологичните норми в зона Калиакра
Цонко Цонев: Няма нарушения на екологичните норми в зона Калиакра / Дарик Добрич
Цонко Цонев: Няма нарушения на екологичните норми в зона Калиакра
67463
Цонко Цонев: Няма нарушения на екологичните норми в зона Калиакра
  • Цонко Цонев: Няма нарушения на екологичните норми в зона Калиакра

Няма нарушения на екологичните норми в зона Калиакра, съобщи в ефира на Дарик кметът на Каварна Цонко Цонев по повод сигнал, изпратен от Българското дружество за защита на птиците за унищожаване на местообитания в 200 декара имот източно от село Българево. В посочената зона частен инвеститор изгражда овощна градина, финансирана с европейски средства, каза Цонев. Според него инвестиционното намерение за имота е от 2007 година, като е претъпяло промени в тези 6 години.

Тежката строителна техника, за която алармират природозащитниците, е предназначена за оформяне на път, който да бъде ползван от служителите на фирмата в имота. В началото на ноември ще започне засаждането на дръвчетата, в градината ще работят 200 души от местното население, като заетостта ще е целогодишна, каза Цонев. "Това е важното - да има работа за хората в общината, за мен всяко работно място е борба", допълни той и призова екологичните организации да работят повече с местните власти.

Относно съобщението за иска, заведен срещу страната ни в Съда на ЕС от Европейската комисия заради нарушения в зона Калиакра, Цонев бе категоричен, че има разминаване в данните на подателите на сигнала и реалните факти. В иска се отбелязва, че предстои наказателна процедура заради строителство на вилно селище със 150 къщи в зона Калиакра, а това не е верно, каза кметът, като поясни, че се касае за същия имот, който ще става овощна градина. Той смята, че стара информация от природозащитниците е престояла "в папките на ЕК" 6 години и те се базират на нея. Искът може да е основателен за ветрогенераторния парк до село Смин, което е в община Шабла, каза Цонев, но що се отнася до Каварна данните няма с какво да бъдат доказани. Кметът съобщи още, че е изпратил писмо с всички факти около въпросния инвестиционен проект за овощна градина в зона Калиакра, който се атакува, в Министерството на околната среда и водите, за да помогне на българската държава да се защити пред европейския съд.
Чуйте какво каза той - в прикачения файл.