Четири трудови злополуки със загинали през 2012 г. в Добричко
Четири трудови злополуки със загинали през 2012 г. в Добричко / Дарик Добрич

63-годишен мъж е загинал в трудова злополука, съобщи директорът на добричката "Инспекция по труда" Младен Мартинов. Той е бил строителен работник и е пострадал на 5 декември м.г. при изграждане на покривна конструкция на детски кът в градския парк. Мъжът е паднал от 4 метра височина и е получил тежки черепно-мозъчни травми. Получил е незабавна медицинска помощ, но е починал след 20 дни.

Инспекторите са установили, че той работи без сключен трудов договор, съобщи Мартинов. Бил е бивш служител на строителната фирма, наета да препокрие дървения покрив с пластмасови плоскости, уточни той. Общо работещите на обекта са били 4-ма души, като пострадалият е повикан специално за дейността.

На работодателя са съставени 3 акта за административно нарушение. Санкциите ще бъдат над минималните от 1 500 лева, защото нарушенията са сериозни. Освен липсата на договор, мъжът не е получил лични предпазни средства, както и обектът не е бил обезопасен, каза още Мартинов. Фирмата е от Добрич, специализирана в работа с метални конструкции.

С този случай, трудовите злополуки с летален изход през 2012 г. стават 4, като общо всички през годината са 50. 10 от тях са се случили при отиване и връщане от работа, а 40- в работно време. Най-често причините за инцидентите са подхлъзване и падане, слизане от стълби, падане от високо, удар с предмет. Нивото на трудовите злополуки се запазва същото от предишната година, коментира Мартинов.