Центърът за обществена подкрепа става на 14 години
Центърът за обществена подкрепа става на 14 години / Дарик Добрич

Центърът за обществена подкрепа в Добрич отбелязва 14 години от създаването си. Социалното заведение е разкрито по съвместен проект на Българския червен кръст и Австрийския младежки червен кръст като Център за социална интеграция, а от няколко години е трансформиран в Център за обществена подкрепа.

Над 400 деца на възраст от 6 до 18 години са преминали за тези години през центъра и са получили помощ в него. В момента там се работи с 25 деца. В Центъра се предлагат специализирани грижи от педагози, психолози и социални работници, припомни неговият ръководител Кирил Петров. За децата се осигурява топъл обяд, а при необходимост и финансова помощ за купуване на училищни принадлежности.

На днешния рожден ден възпитаниците на социалното заведение бяха облечени в костюми на приказни герои, а публиката трябваше да разпознае Пепеляшка, Спящата красавица, Принца, Червената шапчица, Вълкът и Лисицата. За радост на децата на празника имаше голяма торта и балони.

Специален гост на тържеството беше австрийката Мария Рьонер, която работи с добричкия център от самото начало на неговото създаване.Тя прочете поздравителна картичка от името на приятелите на добричките деца от Младежкия червен кръст в Горна Австрия. От своя страна Рьонер отбеляза, че приема хората от екипа на социалното заведение като свои приятели, които работят за децата с удоволствие и компетентност.

Директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов подчерта в празничното си слово, че този социален проект се е превърнал в устойчив модел на местната общност благодарение на финансовата и методична помощ от Австрийския младежки червен кръст и подкрепата на община Добрич.

Сред официалните гости на тържеството бяха представители на БЧК, на социалните служби в община Добрич, млади червенокръстци. Поздравителен адрес изпрати кметът Детелина Николова.