Цената на билета за градски транспорт скача от 0,80 на 1 лев
Цената на билета за градски транспорт скача от 0,80 на 1 лев / Дарик Добрич

В Община Добрич са получени три уведомления от превозваческите фирми „Пътнически превози", „ПГ Комерс" и „Автобусен транспорт", с които са сключени договори за обслужване на градската транспортна схема, съобщават от кметството. С писмата превозвачите искат увеличение на цената на градския транспорт от 0,80 лева на 1 лев от 1 февруари. Остава непроменена цената на тролейбусния превоз, както и на абонаментните карти.

Договорите на фирмите за превоз на пътници с Община Добрич са сключени през 2008 и 2009 г.а след проведени конкурси по Наредбата за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили. Ценовите оферти на транспортните фирми бяха за 1 лев на билет, но поради икономическата ситуация всички превозвачи, с които Общината има договори, до този момент изпълняваха услугата на цена от 0,80 лева.

„Увеличението на билета за градския транспорт се налага заради повишените цени на горивата. Литър дизелово гориво към момента гони цена от 2,40 лева", коментира за Дарик Валентин Василев - управител на „Пътнически превози". Той обясни, че дори цената от 1 лев за билетче не покрива разходите на фирмата, но това е психологическата бариера и по-висока цена няма да бъде оправдана. Според Василев е възможно от 1 март да се вдигнат минимално и цените на билетите за междуселищния транспорт.

Управителят на общинската фирма "Автобусен транспорт" Митко Митев коментира по повод повишената цена на билета за градския транспорт, че последното увеличение с 0,10 лв. е от 1 февруари 2008 г. „От три години държавата не е повишавала субсидиите и компенсациите за намаленията на картите на пенсионери и ученици. Натрупа се инфлация, а цените се вдигнаха многократно. Разбираме, че увеличението цената на билета е непопулярна мярка и ще засегне бедните слоеве на населението, затова засега не увеличаваме цените на абонаментните карти. Ако се окаже обаче, че сметките ни не излизат и при цена от 1 лев за билет е възможно да вдигнем и цените на картите след два-три месеца", заяви Митев.