Бизнесът в Добричко се активизира да кандидатства по евро програми
Бизнесът в Добричко се активизира да кандидатства по евро програми / ОИЦ - Добрич

От началото на годината в Добричка област са сключени 28 договора по оперативни програми, съобщиха от Областния информационен център /ОИЦ/. Те са на стойност 70 718 308 лева. От 2007 г. досега договорите са 106 за 177 951 497 лева. Данните са от информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) към 1 октомври. 36 от договорите са изпълнени и приключени.

Най-активни по европейските програми са общините, коментират служителите в центъра. Причини за това са по-големият им капацитет и насочеността на програмите. Бизнесът обаче настъпва и също кандидатства, смятат специалистите и посочват, че в областта има няколко сериозни фирми, които вече усвояват средства или имат одобрени проекти и предстои сключване на договори. Сред тях са "Савимекс", "Пластхим" Тервел, "Господинов и синове", "Скития" Генерал Тошево, "Данибекс", "Металагро", ЗАВН, "Елпром" Тервел, "Булмат", "Тедива" и др. Проектите на бизнеса са основно за подобряване на условията на труд в предприятия и лаборатории. Финансират се и технологични подобрения като се закупуват машини, уточниха от центъра. Одобрените проекти за безопасни условия на труд са в повечето случаи на стойност около 150 - 200 000 лева.

Друг активен бенефициент в областта е Местната инициативна група Тервел-Крушари-Добричка, която може да ползва средства от Европейския земеделски фонд - до 4 млн.лева в продължение на 2 години.

Област Добрич се нарежда на трето място по брой сключени договори в Североизточния район след областите Варна и Шумен, съобщиха още от ОИЦ. В област Варна са сключени 281 договора за 399 866 555 лв., а в област Шумен - 129 договора на обща стойност 241 475 638 лв. На четвърто място е област Търговище с 83 договора по оперативните програми на стойност 108 921 526 лв..