Бизнесът се е снишил и чака бурята да отмине
Бизнесът се е снишил и чака бурята да отмине / Дарик Добрич
Бизнесът се е снишил и чака бурята да отмине
48788
Бизнесът се е снишил и чака бурята да отмине
  • Бизнесът се е снишил и чака бурята да отмине

С над 50% са намалели фирмите - преки членове в Търговско-промишлена палата /ТПП/ Добрич, съобщи за Дарик секретарят й и член на УС Герман Германов. През 2011-а са регистрирани 41, докато преди 5 години са били 120. Това се дължи на факта, че някои предприятия нямат вече дейност, а други са я свили, намалявайки разходи и персонал до възможния минимум, обясни Германов и припомни, че все пак палатата се занимава основно с изявите на местния бизнес на външните пазари.

Производствените предприятия в Добричко са изключително малко. Основните дейности в региона са свързани със селското стопанство, където обаче за съжаление се търгува със суровини, а не с произведения на преработвателната промишленост, която би създала добавена стойност и работни места, коментира Германов. Друго основно перо в икономиката в областта е туризмът, но не трябва да се забравя, че той е сезонен и обхваща 4-5 месеца от годината, каза още той. Строителството според него е замряло, няма вече такъв бум на интерес от чужди граждани да купуват и преустройват имоти в страната, какъвто се наблюдаваше преди 4-5 години.

Въпреки мрачната картина, от ТПП се надяват бизнесът в Добричка област да оцелее и да превъзмогне кризата, която според Германов не е нещо ново за българина. Ние не се мерим с развитите страни, смята той, защото при нас в последните 20 години все става дума за борба за оцеляване и криза. Той сподели още, че не е притеснен и не вярва в прогнозите за глобално затопляне и промяна в поминъка на региона, каквито мнения изразяват учени. Световните тенденции в професиите и заниманията на бъдещето са свързани основно с високите технологии, но ние не бива да забравяме, че сме малка част от света и е добре да разчитаме на нашите силни страни - природни дадености и условия за земеделие. В тази връзка, Германов призна, че бизнесът е разтревожен от намеренията за проучвания за шистов газ в Добричка област, главно поради вероятността чрез технологията по добива му да се отрови водата на Добруджа, която се добива от подпочвени източници.

Германов, който е и член на Областната комисия по заетостта, посочи още, че трябва да бъде подобрена връзката между образованието и реализацията. През тази година ТПП - Добрич ще работи върху проект, съживяващ практиката на стажовете на ученици от професионалните училища в местни предприятия, която е замряла в последните 20 години, съобщи той.

В края на 2011 г. ТПП - Добрич проведе отчетно-изборно събрание. Такива се правят на 5 години. Преизбран е Лъчезар Росенов за председател, Управителният съвет се свива от 7 на 5 души. Освен Росенов, в него влизат още Стоян Дамянов, Гено Генов, Павел Павлов и Герман Германов, който е и секретар на палатата. Към учреждението работи и 3-членен Контролен съвет. За следващите 5 години бюджетът на учреждението е на база досегашния, като за последните 5 години са привлечени по европейски програми над 2 милиона лева. Отново ще се разчита основно на дейности, подкрепени с европейски средства, посочва Германов.

Чуйте част от разговора с него - за причините за кризата и промените в климата.