Бизнес център Евро Добруджа бе открит в Констанца
Бизнес център Евро Добруджа бе открит в Констанца / Валя Янева

Повече от 2 000 фирми от Северна и Южна Добруджа ще могат да ползват услугите на открития днес в Констанца Ресурсен център за бизнес и иновации Румъния - България. Той е създаден в рамките на проект, финансиран по програма ФАР 2006 за трансгранично сътрудничество между двете съседни държави.

Идеята се реализира от Камарата за търговия, промишленост, навигация и селско стопанство в Констанца с партньори Търговско-промишлена палата - Добрич, университет "Овидиус"- Констанца и Технологичен колеж - Добрич. Центърът е насочен към предприемачите, заинтересовани да създадат бизнес отношения с румънски партньори и да се запознаят със законодателството, политиката и програмите за финансиране в Румъния.

Услугите, които бизнес средището ще предоставя, имат за цел да подпомагат осъществяването и развитието на бизнес отношенията между български и румънски фирми. Ще се предлагат бизнес оферти за търсене и предлагане, технологичен обмен, контакти с инвестиционни партньори и информация за обществени поръчки в граничните райони.

В Центъра са обособени библиотека и мултимедии, там ще могат да се организират курсове, насочени към създаване и развитие на трансгранични дейности. Стойността на проекта е 382 хиляди евро. Със средствата е построен етаж върху сегашната сграда на Търговската палата в Констанца, осигурено е обзавеждане и оборудване, финансирани са дейности по проекта.

Центърът бе открит официално от представители на партньорите. От българска страна присъства председателят на ТПП - Добрич Лъчезар Росенов, а от румънска - Йон Джуганару, генерален директор на румънската палата. Подписан бе договор за по-нататъшно сътрудничество между партньорите в проекта Бизнес център "Евро Добруджа".