Бивши хористи се събират в памет на Захари Медникаров
Бивши хористи се събират в памет на Захари Медникаров / Дарик Добрич - архив

Юбилейна среща – репетиция организират в края на септември бивши хористи на Детския хор "Захари Медникаров" в Добрич. За инициативата съобщи пред Дарик Елена Димитрова – бивша певица от хора, която сега живее и работи в Русе.

„Идеята възникна съвсем спонтанно и към февруари месец организирахме група във Фейсбук, в която само за месец се събраха над 100 души” – разказа Димитрова. Вече е определена и датата на срещата – 22.09. 2011 година от 17.00 часа в репетиционната зала на хора на ул.”Славянска”7. Предвижда се бившите хористи да репетират заедно три дни и на 24.09. да изнесат концерт в памет на Маестро Захари Медникаров. Специален гост на събитието ще бъде съпругата на Маестро Медникаров – Фани Медникарова. Поканени са всички бивши хористи и ръководители на формацията.

„Искаме отново да почувстваме атмосферата на онези хубави години, когато пеехме в хора и които никога няма да забравим, защото тогава получихме второто си възпитание и формирахме мирогледа си” – сподели още Елена Димитрова.

Детският хор в Добрич е създаден от Захари Медникаров през 1961 година и дълги години се нарича Представителен детски хор на град Добрич. Под ръководството на Маестрото хорът участва в редица международни конкурси на хоровото пеене и става носител на много международни награди от цял свят. След смъртта на Медникаров през 2007 година, Детският хор носи неговото име. От 2004 година в Албена на името на Маестрото се провежда и Международен хоров фестивал.