Билгин Якубов: Реформаторите предлагат облекчени условия за бизнеса
Билгин Якубов: Реформаторите предлагат облекчени условия за бизнеса / Реформаторски блок-Добрич

Реформаторският блок ще работи за подобряване на бизнес климата в страна. Една от идеите е да се премине от разрешителен към уведомителен режим при стартиране на бизнес, коментира пред Дарик водачът на листата на коалицията в Добричка област Билгин Якубов. Нужни са и реформи, с които да се премахне политическото влияние върху съда и прокуратурата, посочи още той.

Билгин Якубов е на 41 години. Завършил е Русенския университет и Академията на МВР, в момента завършва право във Варненски свободен университет. Работил е 14 години в системата на МВР и ДАНС. Понастоящем е управител на частна фирма.

Предизборната кампания приключва, усещате ли ентусиазъм и потенциална подкрепа при срещите си с избиратели. Кои са най-често задаваните въпроси и намира ли отговор на тях Реформаторският блок?

Ентусиазъм не. Това, което виждаме в очите на нашите избиратели е по-скоро апатия и тъга. През лятото имах възможност да пътувам в доста страни от Западна Европа и това, което ми направи впечатление при влизането обратно в България бяха многото тъжни хора, без усмивки. Затова нашата кауза е да върнем достойнството и честта на хората.

Подготвили сте предизборна програма, която би могла да мотивира добруджанци да ви дадат доверието си на 5 октомври.

Имаме претенцията, че предлагаме най-добрата програма и нещата, които сме замислили в национален мащаб, неминуемо ще се отразят и на положението на добруджанеца. Знаете например, че бизнесът в Добруджа, меко казано, не е в най-цветущо състояние. Една от причините за това са многото разрешителни режими и многото институции, които осъществяват контрол върху бизнеса. В момента у нас едно малко магазинче за хранителни стоки подлежи на проверка от 17 институции, цифрата е плашеща. Ние ще работим за подобряване на бизнес климата. Една от предлаганите от нас реформи е свързана с преминаване от разрешителен към уведомителен режим при стартиране на бизнес. Това означава да се подадат необходимите документи в съответната институция и веднага да се започне работа, а институцията да бъде длъжна в рамките на един месец да предостави необходимите разрешителни. В момента положението е различно – изчаква се в продължение на няколко месеца, докато се получат разрешителните книжа, а през този период хората търпят загуби, плащат данъци, лихви. Това е една малка част от нещата, които предвиждаме за облекчаване на бизнеса.

Тя илюстрира идеята на Реформаторския блок да подкрепи инициативните хора, които искат да развиват малък и среден бизнес. А обещавате ли като други партии разкриване на нови работни места?

Чувам, че някои парти обещават милион работни места. Това е като наддаване в онези сватби, в които даряването не подлежи на проверка. Разкриването на работни места е свързано с облекчаването на режима за бизнеса, за което споменах. Ние се стремим  да има по-малко намеса на държава в бизнеса, това е ключът към успеха. Колегите говорят за социални придобивки и социална политика. Истината е, че докато няма работещ бизнес не може да има и социална политика. Опитът показва, че там където са на власт десните партии, каквито сме ние в Реформаторския блок, социалната политика е безспорно на много високо ниво. Затова ние ще се стремим  да  подпомогнем бизнеса, да му дадем облекчения, така че той да работи свободно, да няма натиск от страна на държавата, на какъвто бяхме свидетели в близкото минало, да се плащат съответно данъците и така ще стигнем и до необходимото високо ниво на социалната политика. Това е ключът.

Вие сте работил в сферата на сигурността, завършил сте Академията на МВР, бил сте в структурите на ДАНС. Какво предвижда програмата на реформаторите в тази област?

След инженерното ми образование съм завършил академията на МВР. 14 години от съзнателния си живот съм служил в МВР и ДАНС. Доста дълго време съм бил в тези служби, поради което темата е много близка до сърцето ми. Основни проблеми на страната са свързани с правосъдието и сигурността, затова ние ги извеждаме като първи стълб в приоритетите си.

Напоследък стана популярно да се говори за купен, корпоративен и контролиран вот - говорим си съвсем спокойно за тези неща, знаем, че много партии прилагат такива подходи. Ако се върнем обаче в близките години ще видим, че по делата за подобна дейност има нула осъдени. Вижда се, че като се започне от МВР и се мине през прокуратурата и съда, някъде веригата се къса. Това е съвсем тенденционно и е в полза на статуквото в страната, нещо срещу което ще се борим. Идеята е да има по-малко влияние на политическите сили в съда. Другата ни генерална идея е главният прокурор да не бъде назначаван от Висшия съдебен съвет, а от Народното събрание, което разбира се трябва да мине през нова конституция.

По отношение на МВР едно от основните неща, които предлагаме е назначаването на директорите на Областните дирекции на МВР да минава през съгласуване с местната власт и всяка година отчетите на дирекциите да бъдат публични. При досегашната практика отчетността е в системата на МВР, посочват се постижения, а в действителност виждаме, че хората не са достатъчно добре предпазени от страна на МВР. Към момента системата е неефективна. Ние сме на 8 място в света по брой полицаи на глава от населението, а малките села са оставени без полицейски надзор. Това е тъжно, а причината е, че близо 30% от състава на МВР е администрация, има и около 15% незаети щатни бройки. Ако се намали администрацията и се запълнят незаетите бройки, автоматично всяко малко населено място би могло да има по един персонален полицай.

Правя уточнението, че проблемът в МВР не е свързан с хората, които работят в системата, там има изключително добри професионалисти. Проблемът е в разпределянето на ресурса, в лошото управление на МВР.

Да ви върна сега към предизборната надпревара в региона и към отношенията в Реформаторския блок тук, на местно ниво. За вас вероятно не е тайна, че определянето ви за водач на листата не беше прието еднозначно от всички в коалицията.

Искам д подчертая, че ние имаме прекрасна листа, всички кандидат -депутати в нея са достойни хора, специалисти в своята област, с добро име.
Вярно е, че първоначално в някои среди имаше резерви към моя произход, основно от хора, които не ме познаваха. Истината е, че през целия си живот съм водил достоен живот, нямам от какво да се срамувам и вървя напред с чисти мисли и чисти идеи.

В листите на Реформаторския блок на пет места в страната водачите са с турски имена. Това е начинът за разбиване на сегашния модел на капсулиране на цял етнос от една единствена партия. Този модел не е работещ. Нашата цел е хората да бъдат равнопоставени независимо от етнос, религия, цвят на кожата. При назначенията в администрацията водещи трябва да бъдат качествата, образованието и квалификацията. Това искаме да постигнем, затова сме Реформаторски блок.

На изборите в неделя ние избирателите ще имаме възможност да гласуваме  преференциално. Очаква се много от симпатизантите на Реформаторския блок да използват това право. Проблем ли ще бъде това за вас?

В никакъв случай. Преференциалният вот е демократична придобивка, която аз с две ръце подкрепям. Нека хората да изберат този, когото предпочитат от нашата листа.

Очаквате ли заради турския си произход да привлечете гласове, които досега са отивали в полза на ДПС?

Разбира се, съвсем нормално е да получа подкрепа и от моя етнос. Искам обаче да подчертая още веднъж, че ние не делим хората по етнос, цвят и религия. Имаме приятели и симпатизанти сред всички български граждани.

Ще откраднете ли гласове и от ГЕРБ?

Защо трябва да крадем? Аз мисля, че добруджанецът е разумен човек и ще гласува по съвест и убеждение. Ние разчитаме на подкрепата на хора, които не гласуват емоционално или под давление. Нашите потенциални избиратели са хора, които ще прочетат програмата ни, ще искат да видят това, което можем да свършим. Надявам се да дадат доверието си на Реформаторския блок, защото от това зависи бъдещето на България, на нашите деца.

Това беше и каузата, която ме накара да вляза в политиката. Имах добра работа и добре устроен живот, но в един момент се замислих за децата си. Сестра ми и други мои близки са в чужбина, замислих се дали и моите деца няма да тръгнат по същия път и ми стана тъжно. Затова реших, че е време да се направи нещо, за да остават децата ни при нас. Трябва да променим България.

Призовавам всички добруджанци на 5 октомври да отидат да гласуват. Със самото усилие да отидат до урните те ще намалят корпоративния, контролиран и купен вот. Мисля, че така България ще има едно по-добро бъдеще.