Билгин Якубов: Постигнахме успех в сравнение с европейските избори
Билгин Якубов: Постигнахме успех в сравнение с европейските избори / Дарик Добрич

Реформаторският блок се представи по-добре на тези избори в сравнение с резултатите, постигнати на европейския вот, заяви пред Дарик Билин Якубов - водачът на листата на реформаторите в Добричка област. Той подчерта, че коалицията печели близо 4500 от гласовете на добруджанци при 2500 на евровота.

Реформаторите обаче отчитат по-слаб резултат в региона в сравнение с постигнатото от коалицията на национално ниво. В Добричка област формацията печели 5.6 % от гласовете на избирателите при близо 9 % на национално ниво. "Чисто географски сме разположени малко на изток и вятърът на промяната идва винаги със закъснение при нас", коментира разликата Якубов.

Той цитира изследване на социологическа агенция "Галъп", според което над 62% от гласувалите за Реформаторския блок са с висше образование. "Това е повод за гордост. При нас мотивацията не беше стимулирана с кебапчета, кюфтета и финансови ресурси, за всеки глас сме се борили. Не беше никак лесно, защото насреща ни стояха хора с опит и знания и задаваха конкретни въпроси - каква е визията ни за бъдещето на България и какво бихме могли да направим", коментира Якубов.

Той призна, че като нова коалиция реформаторите са допускали грешки в хода на предизборната кампания, но отбеляза, че те са отчетени и анализирани. Надявам се на следващите избори да бъдем още по-сплотени и единни, посочи Якубов.

На изборите на 5 октомври в листата на Реформаторския блок беше отчетен сериозен  преференциален вот. Вторият в листата Йордан Йорданов, който предварително обяви, че ще се бори за индивидуална подкрепа, събра 959 предпочитания, но те не стигнаха, за да измести водача. Според Якубов преференциалният вот е демократична придобивка, която той подкрепя. "Ние сме сбор от демократични личности и всеки е свободен да изказва свободно своите мисли", посочи той.

Билгин Якубов подчерта още, че с издигането на представители на малцинствата за водачи на листи Реформаторският блок задава нова формула за етнически модел, който не капсулира дадена общност, а създава условия за нейното интегриране в българското общество. Надявам се, че хората са ни разбрали, отбеляза водачът на реформаторите в Добрич.

Местната структура на блока подготвя декларация за запазване на единството на формацията.