Билетът за тролейбус поскъпва от 1 декември
Билетът за тролейбус поскъпва от 1 декември / Дарик Добрич, архив

Цената на билета за тролейбусния транспорт в Добрич ще се вдигне от 1 декември т.г. от 0.80 лв. на 1.00 лв, съобщи шефът на превозваческата фирма „Тролейбусен транспорт"ЕООД Митко Митев. Основната причина за поскъпването е повишението от 1 юли с 10% на цената на ел.енергията, която е основното перо в разходите при тролейбусния транспорт. „Това повишение е непосилно за нас и не можем да се справим с настоящата цена на билета", коментира Митев и припомни, че билетът за автобусите от вече 1 година струва 1 лев.

Повишили са се и някои консумативи. По думите на Митко Митев преди 5-6 години цената на 1 гума за тролейбус е била 330 лева, а в момента е 570 лв. Заплатите на работниците в дружеството не са вдигани от 3 години и не виждам как могат да се повишат скоро, коментира още Митев.

Скачат и цените на картите за тролейбусите. „Държавата в момента дава компенсациите за намалените пътувания на пенсионери и ученици със стойностите от 2008 година. Дотогава всяка година имаше някакво увеличение. А от 2008-а до сега нещата се промениха много, сами преценете какви бяха цените тогава и какви са сега", заяви шефът на „Тролейбусен транспорт".

Картите за пенсионери и ученици вече ще струват 25 лв. вместо 20 лв., а картите за работещите скачат от 24 лв. на 30 лв. Това увеличение ще се понесе най-тежко от най-бедните, но или трябва да го направим, или трябва да затворим градския транспорт, заяви Митев.

Той припомни, че от началото на 2009 година дружеството няма дългове към държавата, а през 2004 год. те са били около 1,5 млн. лева. Сега има задължения само към доставчици, като по разчети в края на годината те ще бъдат в размер на 40-50 хил лв.

1500-1800 добричлии пътуват дневно с билетчета в тролейбусите. Използват се и около 700 карти.