Апелативният съд остави в ареста добричлия, разследван за убийство
Апелативният съд остави в ареста добричлия, разследван за убийство / Дарик Нюз - архив

Апелативният съд във Варна потвърди законосъобразността на постоянния арест на Тихомир Симеонов от Добрич, разследван за убийството на Венцислав Костадинов, извършено в края на юли 2010 година, съобщиха от пресслужбата на варненското съдилище. В последните дни на януари тази година Добричкият окръжен съд отказа  да измени процесуалната мярка за неотклонение на 41- годишния мъж, който е в ареста от 24 октомври миналата година.

Пресслужбата на Апелативен съд - Варна припомня, че през есента на 2010 година, в местността „Бивака”, в землището на с. Одърци, Добричка област, по пътя Добрич – Албена беше намерен човешки скелет. След ДНК експертиза бе установено, че костите са на 32-годишния добричлия Венцислав Костадинов, изчезнал месеци преди това.
След образуване на досъдебното производство бе изяснено, че в деня на изчезването си Венцислав бил заедно с Тихомир. Междувременно Симеонов заминал да живее при майка си в гръцката столица Атина. Разследващите го обявили за общодържавно издирване, а след процедура по екстрадиция, на 21 октомври миналата година Тихомир е предаден от гръцките власти в България. Дни след това е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, разследващо убийството на Венцислав.

Днес въззивната апелативна инстанция  потвърди обоснования извод на добричкия съд за наличието на предположение, което обвързва Симеонов с извършването на тежкото престъпление. Апелативният съд определи като неоснователни възраженията на защитата, че разследването бездейства и уточни, че процесуално следствените действия се извършват под наблюдението и ръководството на прокуратурата, а не на съда. И този съд прецени като реална опасността Тихомир да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемият е осъждан 9 пъти и ефективно е търпял наказания лишаване от свобода. След изчезването на пострадалия мъж, Тихомир се установил да живее в Гърция, което е довело до издирването му с европейска заповед за арест и екстрадирането му от съседната държава.

Определението, с което бе потвърден ареста на Тихомир Симеонов, разследван за убийство не подлежи на обжалване.