Изложба “ArtExtreme 15” на АНДАРИ ще гостува в Зеления Образователен център - Шабла
Изложба “ArtExtreme 15” на АНДАРИ ще гостува в Зеления Образователен център - Шабла / Зелен образователен център Шабла
Зеленият образователен център в Шабла ще е домакин на  изложбата “ArtExtreme 15” на варненския художествен екип АНДАРИ. Откриването ще се състои на 4 май от 17.30 часа. Експозицията вече е представяна през миналата година в галерия Espacio BOP – Мадрид, Испания, в Национален етнографски музей – София и във Военноморски музей – Варна.
 
“ArtExtreme 15” е многожанрова изложба – призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България. Създадена е от АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева и е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров /1887-1938/, родом от Варна. Откриването е в навечерието на 130-тата годишнина от рождението на скулптора.
 
Творбите въздействат върху публиката многожанрово. 15 от тях разкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна. Непознати документи и снимки от личния архив на Кирил Шиваров разказват за неговата художествена и житейска съдба. Колекция ваяшки носии и накити на Йордан Иванов от Аврен и български шевици на ИЕФЕМ-БАН създават връзката между минало и настояще в изложбата. Образите на “ArtExtreme 15”са въплътени в мелодии, създадени от композитора Иван Кръстев. ArtExtreme модели са световните балетни звезди БРУКЛИН МАК, ХАНАПАРК, САРА СТИЙЛ – САЩ, МИКО ФОГАРТИ – Швейцария, АРАТА МИЯГАВА – Япония, АРКАДИ ПОСЕЛСКИ – Русия, ДЕНИС  ЧЕРЕВИЧКО – Австрия, ДЖАН ЧАОЙ, УАН ЧИНСИН – Китай, ЙОШИКО КАМИКУСА – Канада, КЕТРИН ХИГИНС – Белгия, СОЛИЕ САМУДИО – Панама, АВРОРА АНДРЕЕВА, СОФИЯ СЕРГИЕВА – България.
 
На 5 май от 17.30 часа артистите от АНДАРИ ще изнесат лектория „Силата на българския дух“. На Гергьовден – 6 май от 10.00 часа в градския парк на Шабла ще се състои художествено занимание на открито за деца и възрастни под наслов „Българската шевица – поглед към света”. От 13.00 часа в Зеления Образователен център ще стартира Работилница „Създаване на ваяшки накити“ под ръководството на музиканта и фолклориста от с.Аврен Йордан Иванов – майстор на автентични накити. Входът за всички събития е свободен.