Албена е възпрепятствана да купува ток от свободния пазар, твърдят от курорта
Албена е възпрепятствана да купува ток от свободния пазар, твърдят от курорта / Dariknews.bg, архив

"Албена" е възпрепятствана да купува електроенергия от свободния енергиен пазар, заяви на пресконференция изпълнителният директор на акционерното дружество Красимир Станев. Причината е, че Енерго-Про не иска да признае, че вътрешната кабелна мрежа в курорта е собственост на туристическото дружеството."Позицията на Енерго-Про е изключително манипулативна. Оттам казват, че сме свободни по всяко време да излезем на свободния енергиен пазар, но в договора, който ни предоставят е посочено, че мрежата е тяхна собственост", коментира Станев. Той поясни, че вътрешната мрежа в курорта е около 20 километра и стойността й е около 10 млн. лева.

По думите му "Албена" притежава перфектни документи за собственост на тази мрежа още от времето, когато са влизали в експлоатация първите хотели в курорта. В меморандума, на базата на който е направена приватизационната сделка на Албена,  също е посочена кабелната мрежа, отбеляза Станев. Според него Енерго-Про не разполага с подобни документи за собственост. „Ако те имат претенции,  би трябвало да отидат в съда, да заведат дело срещу Албена и съдът да отреди, че мрежата е тяхна, но те не го правят”, каза Красимир Станев.

Той обяви, че "Албена" от своя страна ще съди Енерго - Про заради начисляването на такса "пренос". "Плащаме такса пренос, която за последните 5 години е на стойност около 2 млн. лева, за това, че те пренасят електроенергията по нашата вътрешна собствена електромрежа", каза Красимир Станев.

Изпълнителният директор на "Албена" коментира темата по повод уведомление от Енерго-Про, че на 15 и 16 юни ще се извършва профилактика на 4 трафопоста в курорта. От ваканционното селище определиха това като целенасочен удар срещу "Албена". Беше подчертано, че в 45-годишната история на курорта профилактиката на съоръженията винаги се е извършвала преди началото на туристическия сезон. Ако сега се стигне до спиране на тока, ще бъдат засегнати 4000 летовници, каза Красимир Станев.

"Не вярвам, че ще направят това, но въпросът е защо получаваме писмо със заплахата", попита Станев. Той смята, че Енерго-Про прави опит да формира напрежение заради намерението на "Албена" да излезе на свободния енергиен пазар. Курортът е сред най-големите клиенти на компанията в Североизточна България. Енерго-Про знае от ноември месец накъде вървим ние, предварителният ни договор с Електроенергийния системен оператор е с копие до тях,  посочиха още от курорта.

Албена е възпрепятствана да купува ток от свободния пазар, твърдят от курорта
netinfo

Междувременно от Енерго- Про разпространиха съобщение до медиите във връзка с изявленията, дадени от ръководството на "Албена"АД. В него се подчертава, че при планираната профилактика на 4-те трафопоста не е предвидено прекъсване на електрозахранването.

В изявлението се казва още:"Относно твърденията, че Енерго-Про спира „Албена“ АД да излезе на свободен пазар, напомняме, че от 1 октомври 2013 г. всеки потребител, присъединен на средно напрежение (какъвто е курортният комплекс “Албена“), може да излезе на свободния пазар на електроенергия. За целта е необходимо да се внесе заявление в съответната мрежова компания (ЕСО или електроразпределително дружество). Режимът е уведомителен, а не разрешителен. С други думи, потребителите не се нуждаят от разрешение на когото и да било, за да излязат на свободен пазар” От 1 октомври 2013 г. досега в ЕНЕРГО-ПРО Мрежи не е внасяно от „Албена“ АД заявление за излизане на свободен пазар. По този начин дружеството е едно от редките изключения на фирми, присъединени на средно напрежение, които не са се възползвали от предимствата на свободния пазар на електроенергия."