9500 лева ще получи отделението Новородени на МБАЛ-Добрич
9500 лева ще получи отделението Новородени на МБАЛ-Добрич / Дарик Добрич

9500 лева реализира през 2010 г. Националната кампания "Жълти стотинки". Средствата са събрани чрез касички в цялата страна, като 656 лева от тях са дарени на благотворителен концерт, състоял се в Добрич на 7 декември м.г.

Събраната сума ще бъде използвана от отделението "Новородени" на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Средствата ще се използват за закупуване на монитори с кислородна сатурация за недоносените бебета - за прецизно, неинвазивно проследяване на кислорода в кръвта по време на престоя им в интензивния сектор, за предотвратяване на увреждания. Отделението има нужда и от допълнително медицинско оборудване, уточниха организаторите. Чекът ще бъде връчен в присъствието на кмета Детелина Николова в края на месец февруари.

Акцията "Жълти стотинки" се организира за трети пореден път от Сдружение „Клуб Милосърдие, Съпричастност, Напредък". Идеята е заимствана от едноименната инициатива във Франция под патронажа на мадам Бернадет Ширак, чиято фондация работи вече 20 години и е реализирала много проекти във френското детско здравеопазване.

У нас кампанията е целогодишна, като на 1 юни и 6 декември стотинките се предават в клоновете на Банка ДСК. През 2008 г. са събрани 41 лв., които са използвани от „Специализираната болница за активно лечение по детски болести" София за закупуването на инхалатори, безконтактни термометри и дооборудване на детската площадка към болницата със прекрасна двойна жълта пързалка. През 2009 година акцията натрупва 5300 лева, които са дарени на ІІ САГБАЛ „Шейново" АД за реанимационни маси за новородени бебета в микропедиатричното отделение за най-старата гинекологична болница в страната.